Voćari procenjuju štetu: Možda se sneg smiluje

05.04.2023

09:10

0

Sneg koji na prostoru zapadne Srbije pada duže od 24 sata najveću štetu naneo je voćarima i voćnim vrstama

Voćari procenjuju štetu: Možda se sneg smiluje
Sneg na procvetalom voću - Copyright RINA

Voće koje je u cvetu prekriveno je snežnim pokrivačem od nekoliko centimetara, pa je pitanje šta će od njega ostati.

- U čačanskom kraju većina voćnih kultura je u punom cvetu i to je najosetljivija faza, najosetljivija na niske temperature. Ovo zahlađenje uzrokovalo je određene probleme ali do sada nije bilo većih posledica i oštećenja. Ali, šta će biti u narednom periodu, videćemo. Ono što je bitno, ukoliko padavine, odnosno sneg pokriju cvetove, čak i neki mrazevi koji bi dali veća oštećenja bili bi sanirani i neće prouzrokovati veća oštećenja na biljnoj kulturi. Čekamo, videćemo šta će to proizvesti u narednom periodu - rekao je za Tanjug Milan Erić voćar iz okoline Čačka.

Prema najavama meteorologa u toku današnjeg dana očekuje se prestanak padavina, a nažalost šteta koju je naneo aprilski sneg sabiraće se narednih dana.

Pod sengom i ariljski malinjaci

Prolećni sneg, uz jak vetar, padao je tokom noći i juče i u užičkom regionu. Voćari ovog brdskog kraja su u brigama zbog iznenadnih vremenskih prilika, piše „Politika“.

Niske temperature i sneg u aprilu ne pogoduju voću koje ranije sazreva. Posebno je osetljivo jagodičasto voće (maline, jagode, kupine), a na području Arilja i Ivanjice, vodećem malinogorju Srbije, sada je takođe hladno i ima snega.

– Već dvadesetak centimetara je napadao ovde u ariljskom kraju. Zabeleli su nam se i malinjaci gde smo tokom proteklih toplijih dana čistili i vezivali nove izdanke. Malina je baš lepo krenula, ali ove niske temperature mogu da joj naškode – kaže za beogradski list Momčilo Bujošević, mladi malinar iz sela Trešnjevica koji „crveno zlato” gaji na oko tri hektara.

Prema njegovim rečima, neće za malinu biti dobro ako ovakvi dani potraju.

– Mraz će oštetiti mlade izdanke, pupoljci će da smrznu i to može znatno da smanji rod. Opasno je kad nagla prolećna hladnoća traje duže od sedmice, onda je teško zaštititi malinu, tu smo nemoćni. Ali ako uskoro otopli, u šta se nadamo, malina će se izboriti. Verujem da će biti tako i spremamo se za nastavak radova u zasadima, predstoji nam da plevimo travu i čupamo zaperke – dodaje mladi malinar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike