Hoćemo li skuplje plaćati papriku i kupus: Mala gazdinstva odustaju od rada u polju

02.02.2023

08:39

0

Autor: 24sedam

Kada se govori o krizi u srpskoj poljoprivredi, obično se misli na stočarstvo, povremeno na ratarstvo a retko na povrtarstvo. Ali i tu ima problema, piše RTS

Hoćemo li skuplje plaćati papriku i kupus: Mala gazdinstva odustaju od rada u polju
Ilustracija - Copyright Profimedia

U poslednje vreme smanjuju se površine pod povrćem na otvorenom, za razliku od one u plastenicima, a mali povrtari koji imaju do pet hektara, gase proizvodnju paprike i kupusa.

Proizvođači paprike kažu da nisu imali dobru godinu, ni po prinosu ni ceni a o troškovima da i ne govorimo.

- Cene đubriva su u 2022. u odnosu na godinu ranije povećane i za 100 odsto, cene zaštitnih sredstava od 20 do 50 posto, oprema za navodnjavanje od 10 do 20 odsto, sve vrste repromaterijala i opreme za proizvodnju paprike su drastično poskupele. Nafta je skočila sa 150 na 220 dinara, a paprika je imala cenu u okviru višegodišnjeg proseka sa blagim rastom od 10 posto. Prva klasa se prodavala na veliko od 60 do 90 dinara po kilogramu u toku godine, a druga klasa za 40 - objašnjava za RTS Vladimir Varga. iz Udruženja proizvođača paprika iz Ruskog Krstura.

Zbog loših iskustava iz prethodne, za ovu godinu najavljeno je smanjenje i broja povrtara i površina pod paprikom u Ruskom Krsturu i okolini za petinu.

- Manji proizvođači odustaju od proizvodnje zbog višegodišnje niske cene paprike prilikom otkupa i zbog drastičnog povećanja troškova proizvodnje i cene radne snage u poslednje dve godine. Godine 2021. radnike smo plaćali 250 do 300 dinara po satu, a 2022. 350 do 400. Cena paprike je gotovo nepromenjena poslednjih deset godina i kreće se za prvu klasu od 50 do 100 dinara, a za drugu od 28 do 40 -  objašnjava Varga.

I kupus „u sosu“

Ni proizvođačima kupusa nije bolje jer, kažu, svi su u istom sosu.

- Govorim sa pozicije običnog čoveka, domaćina, seljaka sa malim, ali dovoljnim posedom da se preživi. I prethodna sezona je bila, kao i svaka do sada, specifična sama po sebi. Zahtevna u svakom segmentu, sa dosta problema izazvanih ne našom voljom, ali sa našim dopuštenjem - kaže Miroljub Janković, proizvođač futoškog kupusa.

Proizvodnja je sve skuplja a cena kupusa sve niža.

- Pre dve godine proizvodnja po hektaru je koštala oko 2.000 evra, prosečna cena hibrida 35 do 40 dinara po kilogramu, a naša cena futoškog kupusa od 55 do 60. Već u 2022. trošak je otišao na 5.000 evra po hektaru, hibrid se u proseku prodavao po 20 dinara za kilogram, a futoški za 35. Znači, proizvodnja je poskupela oko 150 procenata, a cene naših proizvoda su smanjene za oko 70 posto - naglašava Janković.

Zbog svega ovoga stručnjaci kažu da se površine pod povrćem na otvorenom smanjuju i to od jedan i po do čak osam posto godišnje.

- Bez obzira na pad površina u proizvodnji na otvorenom polju, mi smo prošle godine proizveli preko milion i osamdeset hiljada tona povrća za nas manje od 6.800.000, koliko nas prema poslednjem popisu ima. To znači da imamo više nego duplo od potreba građana Srbije – kaže dr Žarko Ilin, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

To je zbog toga što se povećavaju površine pod povrćem u zaštićenom prostoru, pogotovo u objektima bez dodatnog zagrevanja

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike