Nedimović: Počinje izvoz jabuka u Indiju

06.10.2020

10:13 >> 10:32

0

Voće iz Srbije biće transportovano brodom u osam kontejnera, i to će biti prvi kontingent i neka vrsta probe, kako bi u Indiji videli kakav je kvalitet srpsk

Nedimović: Počinje izvoz jabuka u Indiju
Prvi put izvoz jabuka u Indiju; Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u četvrtak početi izvoz jabuka iz Srbije u Indiju.

On je, gostujući na TV Prva, rekao da će u četvrtak biti poslato osam kontejnera jabuka brodom ka lukama u Indiji i da će to biti prvi kontingent i neka vrsta probe, kako bi u Indiji videli kakav je kvalitet srpske jabuke. Kako je naglasio, važno je da se otvaraju nova tržišta.

Ministar je takođe rekao da u poslednje dve godine, zahvaljujući saradnji sa Upravom carina i Poreskom upravom, nije bilo problema sa vraćanjem pošiljaka zbog neodgovarajuće robe, odnosno kvaliteta. Nedimović je naglasio da je zbog toga ranije mogao da bude ugrožen izvoz u Rusiju, ali da se ipak to nije desilo i da danas sa kolegama iz Rusije postoji odlična saradnja, te da se pošiljke dobro prate zahvaljujući elektronskim sistemima.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je naglasio da je važno da se otvaraju nova tržišta; Tanjug/ Zoran Žestić

Naveo je i da je ove godine vladala velika potražnja za šljivom i malinom. Takođe, ministar je podvukao da je ova godina rekordna i što se tiče ostvarenih rezultata u ratarstvu i da je prinos kukuruza 30 odsto veći u odnosu na desetogodišnji prosek.

Ministar je rekao da su prinosi rekordni već tri godine zaredom i da je na nekim površinama iznosio i 10 tona po hektaru, a da takođe ni cena nikad nije bila bolja. Kako je naglasio, svega ima dovoljno, kao i skladišnih kapaciteta, bez obzira na to što niko nije mogao da predvidi toliki prinos.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug