Dobrobiti e-prijave: Deset puta više sezonskih radnika u poljoprivredi

17.10.2020

12:33 >> 14:41

0

Oko 50 odsto od procenjenog broja sezonskih radnika u ovoj oblasti prevedeno je u legalne tokove, a od velikog značaja da se ovaj sistem proširi i na druge de

Dobrobiti e-prijave: Deset puta više sezonskih radnika u poljoprivredi
Copyright Profimedia

Zahvaljujući uvođenju elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, oko 50 odsto od procenjenog broja sezonskih radnika u ovoj oblasti prevedeno je u legalne tokove, a od velikog značaja bi bilo da se ovaj sistem proširi i na druge delatnosti, rečeno je na konferenciji NALED-a.

Kako je istaknuto, uz određena prilagođavanja, elektronski sistem prijavljivanja sezonskih radnika u poljoprivredi mogao bi da se proširi na kućne i pomoćne poslove čuvanja dece, starih, kućnih ljubimaca i poslove čišćenja i održavanja.

Proširiti prijave

Jedan od načina da se ovi radnici uvedu u legalne tokove i time zaštite njihova prava, bio bi da se pojednostavljena procedura prijave sezonaca putem e-portala ili onlajn aplikacije proširi na druge delatnosti. Kako su istakli u NALED-u, to se pre svega odnosi na poslove u građevinarstvu, poslove bebisiterki, spremačica i sličnih profesija.

Šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u Tisa Čaušević rekla je da su procene, pre uvođenja ovog sistema bile da 80.000 ljudi koji su angažovani na sezonskim i povremenim poslovima radi bez ikakvih prava, plaćenih poreza i doprinosa.

Kako je objasnila, problem je bio u tome što nije postojao sistem koji bi odgovarao specifičnosti tih poslova i stvarnim potrebama poslodavaca. Tisa Čaušević je dodala da se nakon reforme u ovoj oblasti situacija značajno promenila, a kao primer je navela da je 2018. godine samo 3.500 sezonskih radnika u poljoprivredi bilo prijavljeno, a prošle godine čak 27.000 radnika.

Za godinu i po od kada je uveden ovaj sistem u poljoprivredi, broj prijavljenih sezonaca je porastao više nego 10 puta, sa 3.500 na oko 42.500 radnika, rečeno je na skupu.

– Sada, u oktobru 2020. oko 50 odsto od procenjenog broja sezonskih radnika u poljoprivredi prevedeno je u legalne tokove uvođenjem jednostavne prijave radnika, a poljoprivreda je samo jedan od sektora gde je prepoznata ova potreba – rekla je Čaušević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike