U zakup „Šarićeve“ oranice: Stotine hektara, kombajni, traktori…Mladog borca za bar 165.000 evra

17.10.2022

10:17

0

Minimalna zakupnina za zemljište i mašine poljoprivrednog dobra u stečaju iz Sonte

U zakup „Šarićeve“ oranice: Stotine hektara, kombajni, traktori…Mladog borca za bar 165.000 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Više od 306 hektara poljoprivrednog zemljišta "Mladog borca" u stečaju iz Sonte kod Apatina ponuđeno je u zakup koji ne može biti manji od ukupno 19,4 miliona dinara.

Najmanja prihvatljiva ponuda za hektar je 63.500 dinara (540 evra). Ponude se daju do 25. oktobra, kada će biti i otvorene.

Jednogodišnji zakup obuhvata i više građevinskih objekata na salašu „Mladi Borac“ te traktore, kombajne, prikolice i priključne mašine, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Ovo poljoprivredno dobro u stečaju ima burnu istoriju privatizacije. Nekadašnje akcionarsko društvo sa 70 odsto državnog vlasništva, od Akcijskog fonda 2009. godine zakupljuje advokat Radovan Štrbac, kasnije uhapšen zbog sumnji da je za Darka Šarića kupovao preduzeća u Srbiji i tako prao novac od trgovine kokainom.

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je nedavno za godinu dana kaznu Darku Šariću i pravosnažno ga osudio na 14 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Odmah potom je protiv Šarića i još 14 članova njegove organizovane kriminalne grupe 7. oktobra podignuta optužnica za više teških krivičnih dela organizovanog kriminala.

Prethodno je kratko vreme vlasnik „Mladog borca“ (od 2006. do 2009.) bio biznismen Mile Jerković, takođe saslušavan zbog poslovne saradnje sa Šarićem. Jerković je 24. septembra 2006. na aukciji Agencije za privatizaciju u Novom Sadu, zajedno sa preduzetnikom Bojanom Mastilovićem, kupio poljoprivredno dobro za 32 miliona dinara, što je bilo 4,5 miliona dinara više od početne cene.

Zbog neispunjenih obaveza, Agencija za privatizaciju raskida ugovor sa Jerkovićem i preduzeće prelazi u Akcijski fond 31. marta 2009. U stečaju je od 2015. godine.

Poljoprivredno-proizvodno preduzeće „Mladi Borac“ ponuđeno je jula ove godine na prodaju kao pravno lice za 180 miliona dinara (1,5 miliona evra), ali nije bilo kupaca.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike