Predah za poljoprivrednike u plaćanju kredita, već od ponedeljka mogu svi da odu u svoju banku i da se raspitaju za uslove

09.10.2022

10:15

0

U Narodnoj banci kažu da će sada poljoprivrednik biti zaštićeniji

Predah za poljoprivrednike u plaćanju kredita, već od ponedeljka mogu svi da odu u svoju banku i da se raspitaju za uslove
16629075561629549154cacak-vuckovici-zavrsavaju-vadjenje-krompira-fotorina2 - Copyright Foto: RINA

Kako bi pomogla poljoprivrednicima da se izbore sa svim problemima koje je donela suša i poskupljenje semena, đubriva i goriva, Centralna banka je naložila bankama i lizing kućama da im omoguće reprogramiranje dugova, odnosno, da šest do 12 meseci plaćaju samo kamatu na zajmove.

Tražili su poljoprivrednici da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda. To nisu dobili, ali jesu mogućnost predaha u plaćanju obaveza prema bankama. Za mnoge je to jedini način da započnu novu proizvodnju, piše RTS.

RTS printscreen
Goran Đaković

 

"Već od ponedeljka mogu svi da odu u svoju banku i da se raspitaju kako, dakle sve zavisi od pojedinca, i njegove banke odnosno ugovora", kaže Goran Đaković, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Zainteresovani su ratari, ali strepe zbog iskustva od pre dve godine kada su uz reprogram u doba pandemije dobili i veću kamatu.

"Ja sam se složio da hoću moratorijum na otplatu kredita, tada je bilo na tri meseca odlaganje. Međutim, kad je došla rata da se plati, ja sam platio ratu plus dodatak kamata na određeni period za koji nisam plaćao. Ali u redu da je to bilo za ta tri meseca, međutim, meni do kraja otplate kredita dolazi plus moratorijum i dodatna rata za kredit. Tako da ovaj put ja neću smeti, što se mene lično tiče, da rizikujem", rekao je poljoprivrednik Draško Živković iz Malog Crnića.

U Narodnoj banci kažu da će sada poljoprivrednik biti zaštićeniji.

"Plaćaće kamatu samo u periodu grejs perioda, nakon toga će mu ostati kao što je pre reprograma, te u tom smislu ne bi imao dodatno opterećenje, ali će u ukupnom iznosu platiti nešto veću kamatu nego što bi inače platio. Ugovoreni uslovi u momentu reprograma ne smeju biti nepovoljniji od uslova koje je dužnik imao pre reprograma – bilo u pogledu iznosa kamatne stope, bilo u pogledu sredstva obezbeđenja", pojašnjava Darko Stamenković, generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka NBS.

Reprogram je namenjen poljoprivrednicima u statusu fizičkih i pravnih lica, zadrugama, mikro i srednjim agropreduzećima. Zahtev se može odneti lično poveriocu, elektronskim putem ili poštom. Poljoprivrednici se za reprogram mogu opredeliti do 30. aprila 2023. godine.

Poslovne banke i lizing kuće su dužne da reprogram odobre najkasnije 30 dana od datuma prijema zahteva. Pravo na olakšice imaju poljoprivrednici koji u svojim obavezama nisu kasnili više od 90 dana, odnosno čiji krediti nemaju status problematičnih.

Reprogram je omogućen poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava u smislu zakona kojim se uređuju poljoprivreda i ruralni razvoj:

• fizičkom licu koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u smislu zakona kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj;
• preduzetniku;
• pravnom licu, i to:
- zemljoradničkoj zadruzi sa najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar, kao nosioci ili članovi pet različitih poljoprivrednih gazdinstava upisanih u Registar,
- drugom pravnom licu razvrstanom u mikro ili malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike