Japanci uživaju u srpskom prokupcu, ali ne samo u njemu

28.10.2020

14:03 >> 13:52

0

Vino od stare srpske sorte iz Topličkih vinograda stiglo je i do prestižnog tržišta u dalekom Japanu

Japanci uživaju u srpskom prokupcu, ali ne samo u njemu
Copyright Pixabay

Najveća vinarija u Topličkom okrugu, “Toplički vinogradi”, na tržište Japana izvezla je 34.000 boca vina “epigenija” od autohtone srpske sorte prokupac.

U “Topličkim vinogradima” ove jeseni ubrano je oko 250.000 kilograma grožđa visokog kvaliteta.

– Ovogodišnji kvalitet grožđa je izuzetno dobar, sa 24 procenta šećera, što nam garantuje i visokokvalitetno vino – kazao je menadžer vinograda Dragan Kovačević.

Prema njegovim rečima, na osnovu ovogodišnjeg roda očekuje se proizvodnja od skoro 150.000 boca različitih vrsta vina koje će uglavnom biti izvezena na evropsko, ali i na druga tržišta.

Kovačević kaže da se to vino prodaje i na tržištu Kine i Vijetnama, kao i u mnogim evropskim zemljama.

Japanci vole srpsko vino

Japancima nije stran prokupac. „Toplički vinogradi“ prodavali su 2018. godine vina „tribus vila prokupac“ u prodavnicama COSTCO, doduše po za Japance veoma povoljnoj ceni, manjoj od šest evra. Tamo ga je kroz svoja vina plasirala i vinarija „Milosavljević“, pod brendom “vila vina prokupac”.

I druga srpska vina imaju prođu u Zemlji izlazećeg sunca. Vinarija „Aleksandrović“ tamo je od 2015. godine, i to sa vinima premijum kategorije, čija cena je u prodavnicama od 25 dolara do čak 200 u vinskim kartama restorana.

To nije mala stvar na tržištu koje je šesti po redu uvoznik vina u svetu jer, kažu upućeni,više od 36 miliona Japanaca pije vino barem jednom nedeljno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: N1

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike