Kredit EBRD od 25 miliona evra za „Sojaprotein“

31.10.2020

11:36 >> 15:58

0

Finansiranje EBRD-a biće iskorišćeno za proširenje proizvodnih pogona kompanije, kao i za refinansiranje duga

Kredit EBRD od 25 miliona evra za „Sojaprotein“
Copyright Charles Echer/Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 25 miliona evra za „Sojaprotein“, vodećeg domaćeg proizvođača sojinih koncentrata.

– Finansiranje EBRD-a koristiće se za proširenje proizvodnih pogona kompanije, kao i za refinansiranje duga – saopštio je EBRD.

Kako je navedeno, cilj zajma je jačanje agrobiznis potencijala Srbije, a Rajfajzen banka Beograd će, takođe, dati 25 miliona evra u okviru tog projekta. „Sojaprotein“ će proširiti proizvodnju kako bi zadovoljio sve veću potražnju međunarodnih kupaca.

Očekuje se da će se potražnja na tržištu za sastojcima na bazi soje i dalje povećavati zbog veće potražnje potrošača za biljnim alternativama mesnim proizvodima. EBRD navodi da je „Sojaprotein“ u dobrom položaju da kapitalizuje takav rast.

Pročitajte još: Novih 10 miliona evra kredita kredita od EU za firme u Srbiji

„Sojaprotein“ upravlja najvećom fabrikom za preradu soje u Srbiji, kapaciteta 250.000 tona godišnje. Kompanija za preradu ne koristi GMO soju i u potpunosti prati poreklo soje, kao i ceo proces od proizvođača do gotovog proizvoda.

„Sojaprotein“ posluje u okviru srpske agrobiznis kompanije „Viktorija grupe“, koju je nedavno kupila „MK grupa“, koja je dugogodišnji partner EBRD-a.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, koji je do danas uložio više od 6,3 milijarde evra u 277 projekata u zemlji. Samo u 2020. godini banka je do danas uložila 480 miliona evra u 26 projekata u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike