Snežna mećava u Beogradu! U višim delovima kao na planini, vejaće čitav dan! (FOTO)

12.12.2021

06:41

0

U sedam časova temperatura je bila nula stepeni tako da se i sneg zadržava na kolovozima

Snežna mećava u Beogradu! U višim delovima kao na planini, vejaće čitav dan! (FOTO)
IMG-eb018dd7aa999108f2c4525b5d3b3980-V - Copyright 24sedam/Jelena Stokić

Kao što su meteorolozi danima unazad najavljivali, sneg je zavejao Srbiju u noći između subote i nedelje. I u Beogradu je palo dosta snega, a i vetar duva, pa kada je reč o temperaturi deluje da je još hladnije od trenutnih nula stepeni na Celzuijusovoj skali.

U Beogradu je od jutros sve pod belim pokrivačem, a u višim delovima grada snega ima poprilično - već je napdalo 20 centimetara. Putevi prvog prioriteta su očišćeni, ali zato su ulice u onim malo udaljenijim delovima grada pod snegom, pa je i saobraćaj usporeniji, javlja reporter 24sedam.

U sedam časova temperatura je bila nula stepeni tako da se i sneg zadržava na kolovozima.

U nižim delovima grada očekuje se do 15, a na Avali i Kosmaju do 30 centimetara snega.

- Potpuno smo spremni za ovaj sneg. Temperatura je sada oko nule, a mi smo noćas preventivno posuli oko 200 tona soli da bi se sprečilo stvaranje leda- naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Na ulicama imamo 110 kamiona, imamo dovoljnu količinu soli, kalcijum florida. Čistimo 1.900 kilometara ulica prvog prioriteta, i one moraju da budu čiste četiri sata posle prestanka padavina, to su ulice gde ide javni prevoz. Čistimo i oko 500 kilometara ulica drugog prioriteta koje moraju da budu čiste 48 sati od prestanka padavina- rekao je Vesić jutros.

Prognoza za naredne dane

ATAImages/ Stefan Tomašević
 

 

Inače, najviše snega se očekuje u zapadnim i centralnim krajevima i na području Homoljskih i Kučajskih planina.

Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, ponegde sa udarima olujne jačine, lokalno uz stvaranje snežnih nanosa.

U većini mesta temperatura bez većeg kolebanja, od -1 do 2 stepena, dok će na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije ujutro biti malo toplije, do 4 stepena, tokom dana u padu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu oblačno, hladno i vetrovito sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača, izraženijeg u visim perifernim delovima. Duvaće jak severni i severozapadni vetar. Temperatura bez većeg kolebanja, oko 1 stepen.

U ponedeljak pretežno oblačno uz slabljenje i postepeni prestanak snega, u Vojvodini delimično razvedravanje. Severni vetar biće u slabljenju.

Od utorka do nedelje, 19 decembra, umereno do potpuno oblačno i hladno, ujutro sa mrazem i dnevnom temperaturom malo iznad 0 stepeni.

U utorak samo u planinskim predelima provejavanje slabog snega, u sredu suvo, a od četvrtka povremeno slabe mešovite padavine, kiša i sneg, očekuju se uglavnom južnije od Save i Dunava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike