Bez prsluka, lične karte i pratnje na pedalini: "Za par stotina dinara ugrožavaju bezbednost dece na Adi Ciganliji"

30.06.2021

18:30 >> 20:17

0

U Srbiji ne postoji zakonski propis koji striktno definiše pod kojim uslovima mogu da se izdaju ova plovila, već se, uglavnom, sve zasniva na preporukama njih

Bez prsluka, lične karte i pratnje na pedalini: "Za par stotina dinara ugrožavaju bezbednost dece na Adi Ciganliji"
24sedam/Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Leto je stiglo, a sa njim i visoke temperature, te mnogi građani koriste ove vrele dane da se osveže na “beogradskom moru” – Adi Ciganliji, kao i da se provozaju pedalinama. Reporteri 24sedam obišli su ovo popularno kupalište kako bi proverili da li se radnici pridržavaju propisa prilikom iznajmljivanja ovih plovila.

Naši reporteri prošetali su do dela Ade Ciganlije gde se iznajmljuju pedaline i popričali sa radnicima koji su objasnili da maloletne osobe bez pratnje roditelja ne mogu da koriste ovo plovilo.

– Pored ovog propisa, najviše četiri osobe mogu da se nalaze na plovilu, a bez lične karte je nemoguće iznajmiti pedalinu. Takođe, prsluk za spasavanje je obavezan – rekli su za 24sedam zaposleni.

24sedam/Goran Sivački

Međutim, reporteri 24sedam na terenu su zatekli drugačiju situaciju – tinejdžeri su se bez prsluka za spasavanje vozili na pedalinama. Takođe, oni nisu bili u pratnji roditelja, iako je to obavezno kada su u pitanju maloletna lica.

Pročitajte još

Povodom potencijalno ugrožene bezbednosti tinejdžera, zabrinuta majka L. M. rekla je za 24sedam da deci na Adi Ciganliji dozvoljavaju da iznajme pedaline bez ijednog dokumenta.

– Većina roditelja nije upoznata sa tim da je bezbednost njihovog deteta potencijalno ugrožena nasred jezera. Proveravaju li zaposleni kako i da li ta deca umeju da plivaju? Makar kada bismo bili sigurni da im daju prsluke… – kaže zabrinuta majka jedne tinejdžerke.

Ona dodaje da zaposleni decu koja se nalaze na pedalinama nasred jezera kontrolišu tako što ih dozivaju kroz megafon.

– Ne znam da li to što neko bdi nad decom treba da mi ulije sigurnost ili treba da se nerviram što će zarad par stotina dinara maloletnike pustiti na pedalinu a da nijedan roditelj ne zna da li je njihova bezbednost možda ugrožena – zaključuje L. M.

24sedam/Goran Sivački

Lučka kapetanija određuje uslove plovidbe

Kako su za 24sedam rekli u Upravi za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, njihovo preduzeće se bavi nadzorom pedalina za privredne i javne svrhe.

24sedam /Katarina Mihajlović

– Prilikom korišćenja pedaline obavezno je da svako ko se nalazi na plovilu nosi sigurnosnu opremu, tj. prsluk za spasavanje. Lučka kapetanija određuje uslove plovidbe na unutrašnjim vodama, a inspekcija plovidbe se bavi primenom uslova prilikom korišćenja pedalina – rekli su za 24sedam u Upravi.

U Srbiji ne postoji zakonski propis koji striktno definiše pod kojim uslovima mogu da se izdaju pedaline, već se, uglavnom, sve zasniva na preporukama njihovih proizvođača.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike