Nebom iznad Trga republike letela su 492 bela balona: Povod za to je jedno veliko upozorenje za sve (FOTO)

21.11.2021

13:59

0

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić podsetio je da grad predano radi na unapređenju bezbednosti i smanjenju rizika u saobraćaju

Nebom iznad Trga republike letela su 492 bela balona: Povod za to je jedno veliko upozorenje za sve (FOTO)
beli baloni trg republike mup - Copyright MUP Srbije

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležen je danas na Trgu republike u Beogradu prigodnim programom, nakon kojeg su u nebo simbolično puštena 492 bela balona u znak sećanja na isto toliko poginulih u saobraćaju prošle godine u našoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da to Ministarstvo čini sve što je u skladu sa zakonom kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, ali da je to sve ništa ukoliko svako od nas kao učesnik u saobraćaju ne vodi računa.

MUP Srbije
 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić podsetio je da grad Beograd predano radi na unapređenju bezbednosti i smanjenju rizika u saobraćaju.

– U prethodnih nekoliko godina broj saobraćajnih nezgoda u Beogradu je smanjen za tridesetak odsto. Naravno, daleko od toga da je to dovoljno. Plan je da do 2025. godine, sa Strategijom koju smo usvojili sa Sekretarijatom za saobraćaj i Savetom za bezbednost saobraćaja, taj broj dodatno bude umanjen za 30 do 40 odsto. Statistika kaže da u svetu godišnje u svetu u saobraćaju život izgubi oko 1,3 miliona ljudi, što je, primera radi, ne mnogo manje od broja stanovnika Beograda. Oko 50 miliona povređenih globalno godišnje, odnosno sedam puta više od broja stanovnika Srbije. Naravno da nas najviše interesuje situacija kod nas. Zbog toga je dodatno obezbeđeno oko 300 pozicija u saobraćaju koje se nalaze u blizini škola i vrtića. Deca su zbog toga sada značajno bezbednija, a planiramo da dodatno osiguramo još toliko lokacija. U tu svrhu Beograd godišnje preko Sekretarijata za saobraćaj izdvaja oko 180 miliona dinara, kao i dodatna sredstva preko Saveta za bezbednost saobraćaja. Sve to nije dovoljno ako u saobraćaju ne postoji dovoljno pažnje i odgovornosti – rekao je Radojičić i zahvalio svima koji učestvuju u današnjem događaju, a naročito članovima porodica nastradalih koji su, kako je rekao, smogli snage da učestvuju u obeležavanju Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, prenosi Beoinfo.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Minutom ćutanja i  zaustavljanjem saobraćaja u zoni Trga Republike odata je pošta svim nastradalim u saobraćajnim nezgodama, saopštio je MUP.

MUP Srbije

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike