Ptičji grip hara Beogradom: Mrtvi labudovi u Borči - prizor koji je zgrozio građane (FOTO)

10.11.2021

08:15

0

Pronađeno je čak 26 uginulih ptica, a prema rečima Zorana Jankovića, predsednika Udruženja građana "EKO - Pančevački rit", ovo je drugi talas ove bolesti

Ptičji grip hara Beogradom: Mrtvi labudovi u Borči - prizor koji je zgrozio građane (FOTO)
Pomor labudova/Ilustracija - Copyright UG "Eko Pančevački rit"

Prizori mrtvih labudova u prethodnih nekoliko dana zabeleženi su u kanalu Vizelj, u Borči, kao i u Beljaricama, a kako je za 24sedam objasnio Zoran Janković, predsednik Udruženja građana "EKO - Pančevački rit", ove ptice su uginule od ptičjeg gripa, zbog čega je početkom oktobra proglašena epidemija ove bolesti.

Na ovim lokacijama pronađeno je čak 26 uginulih labudova, a prema rečima Jankovića, ovo je drugi talas ove zarazne bolesti za samo dva meseca.

- Prvi talas je trajao od 25. septembra do 10. oktobra. Tada je i na Zemunskom keju bilo uginulih labudova, a zona zaraženog područja bila je tri kilometra, a ugroženog 12. Drugi talas je počeo prošlog ponedeljka i trajao je sve do nedelje. U kanalu Vizelj i u Beljaricama pronašli smo po tri uginula labuda, dok je njih 20 ostalo u vodi - objašnjava za 24sedam Janković.

Privatna arhiva/Udruženje građana "Eko Pančevački rit"
 

Prema njegovim rečima, JKP "Veterina Beograd" nema adekvatnu opremu za zbrinjavanje uginulih ptica, te su i u prošlom talasu mrtvi labudovi ostali u vodi.

- U nedelju smo pokušali gumenim čamcem da pokupimo uginule labudove, ali nam je šiljato drvo probušilo čamac. Jedva smo pobegli na obalu. Ako uspemo da nađemo metalno plovilo, povadićemo ih. Veterinarska inspekcija je naložila "Veterini Beograd" da ukloni mrtve ptice - kaže naš sagovornik.

Kako je dalje istakao, ne postoji način da se ptice zaštite od zaraze, jer su divlje i jako ih je teško uhvatiti i pružiti im pomoć.

Ptičji grip hara Evropom

Predstavnik ovog udruženja kaže da se ptičji grip u Srbiji javlja na svake četiri godine.

- U kanalu Vizelj smo 2017. pronašli labudove koji su uginuli od ptičjeg gripa, koji nije prenosiv na ljude. To je trajalo 15 dana, a po pet labudova dnevno vadili smo iz vode - kaže naš sagovornik.

Privatna arhiva/Udruženje građana "Eko Pančevački rit"
 

Trenutno, kako je objasnio Janković, ptičji grip je potvrđen na čak 163 lokacije u Evropi.

- Epidemiološke mere su podignute na najviši nivo, pogotovo u Francuskoj i Holandiji, koje su najviše zahvaćene ovom bolešću - kaže Janković.

Ekipa "Veterine Beograd" zbrinula četiri labuda

Prema rečima Budimira Grubića, direktora JKP "Veterine Beograd", njihove ekipe su upućene u celokupnu situaciju i zbrinule su četiri uginula labuda.

- Jednog smo zbrinuli u Borči i još tri u drugim delovima zaraženog područja. Postoji mogućnost da je u međuvremenu uginulo još labudova, jer je epidemija proglašena - rekao je on, i dodao da je "Veterina Beograd" sakupila uginule ptice.

Podsetimo, početkom oktobra UG "EKO - Pančevački rit" upozorilo je građane Borče da u kanalima plutaju uginuli labudovi.

- U poslednjih nedelju dana u prirodnom staništu Beljarice uginulo je deset labudova koje smo mogli da vidimo sa nasipa, a koliko ih je van našeg vidokruga utvrdiće nadležne inspekcije. Takođe, nađeni su uginuli labudovi na kanalu Jojkićev dunavac, Kisvari i Vizelju blizu šetališta kod kanu kajak kluba u prigradskom naselju Borča - rekli su u "EKO - Pančevački rit".

Virus avijarne influence

Avijarna influenca izazvana virusom pottipa H5N8 nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Kako su nedavno saopštili iz Uprave za veterinu, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

- Za vreme trajanja mera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja - saopštili su oni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike