Raspisan konkurs za dizajn metro stanica u Beogradu

29.09.2021

09:12

0

Kako je precizirao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, želja je da mlade srpske arhitekte učestvuju u gradnji metroa i dizajniraju stanice, jer će na taj način steći reference da rade u svetu

Raspisan konkurs za dizajn metro stanica u Beogradu
Copyright Promo/ Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je danas raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica za prvu fazu prve linije beogradskog metroa.


Kako je precizirao, Grad Beograd je raspisao konkurs za idejno rešenje prvih 16 stanica metroa jer želi da angažuje domaće arhitekte.

– Srpske arhitekte će, kao što su radile i linijski park, dobiti da rade i metro. Želimo da mlade srpske arhitekte učestvuju u gradnji metroa i dizajniranju stanica jer će na taj način steći reference da rade u svetu. Osim toga, svaka stanica će biti drugačija i pričati priču o tom delu grada ili nekom događaju iz istorije Srbije. Tako će naš metro biti drugačiji, a ne kao neki drugi u svetu koji imaju potpuno identične stanice. Kada dobijemo idejna rešenja, po njima će se graditi stanice metroa – izjavio je Vesić.
Promo/Grad Beograd
 


Raspisivač/naručilac je Grad Beograd, Gradska uprava Grada Beograda, odnosno Sekretarijat za javni prevoz i JKP „Beogradski metro i voz”, u saradnji sa sprovodiocem konkursa – Udruženjem arhitekata Srbije.

Konkurs je javni, otvoreni, anonimni, jednostepeni i anketni za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn. Konkurs je javno dostupan na portalu javnih nabavki i sajtu Udruženja arhitekata Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J. V.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike