Gradonačelnik najavio: Moguće je da ćemo produžiti vreme u kom su obavezne kovid propusnice

29.10.2021

15:00

0

Radojičić je istakao da se tokom svog nedavnog boravka u zemljama Zapadne Evrope lično uverio da uvođenje kovid propusnica funkcioniše i daje rezultate

Gradonačelnik najavio: Moguće je da ćemo produžiti vreme u kom su obavezne kovid propusnice
Copyright Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, ATA Images/Antonio Ahel

Odluka o uvođenju kovid propusnica je racionalna i neminovna, s obzirom na ukupnu epidemiološku situaciju koja se ne smiruje i ovaj talas koji traje mnogo duže nego što smo očekivali - izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je za "Kurir" istakao da se tokom svog nedavnog boravka u zemljama Zapadne Evrope lično uverio da uvođenje kovid propusnica funkcioniše i daje rezultate, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

AP Photo/Andrew Medichini, File
 

- Suština je u tome da uvođenjem kovid propusnica štitimo ljude koji nisu vakcinisani tako što im ne dozvoljavamo da uđu u prostor gde postoji veći rizik od zaražavanja nego što je to na drugim mestima. Moguće je da mere kontrola neće biti ograničene samo na period od tri časa dnevno počevši od 22 časa, već da će vremenski period u kojem će biti obavezne kovid propusnice možda biti i produžen. Grad Beograd će prihvatiti sve mere koje bude usvojio Rebuplički krizni štab - naveo je Radojičić.

Beoinfo
 

Gradonačelnik je istakao da je ipak najvažnija mera vakcinacija, pogotovo mladih osoba, pa je, kako je rekao, veoma bitno da se sa njima razgovara kako bi im se na organizovanim naučnim tribinama objasnilo koji su benefiti vakcinacije i pokazalo da je kroz razgovor moguće osloboditi se predrasuda i tabua.

Govoreći o nedavno održanoj tribini sa srednjoškolcima, o pandemiji koronavirusa i nedoumicama u vezi sa vakcinacijom, gradonačelnik Radojičić je istakao da je njegov najveći utisak upravo to da su mladi zainteresovani za pomenute teme, kao i to da su postavljali prava pitanja.

B.P./ATAImages
 

- Moramo voditi računa o tome da se mladima ponudi prava argumentacija, ja nisam stekao utisak da su mladi eksplicitno protiv vakcinacije. Jako je opasno dopustiti da se stvori atmosfera u kojoj je „in” biti protiv vakcinacije i da je sramota biti vakcinisan, to su sistemi vrednosti koji su opasni. Mladi su postavljali veoma značajna pitanja i kroz diskusiju i razgovor videlo se da su kasnije bili još otvoreniji za razgovor - rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da mnogo ljudi ima poverenja u Republički krizni štab, ali da postoji glasna manjina koja stvara utisak da ih je mnogo, a zapravo njihov broj je znatno manji nego što se to možda čini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike