Ko je kriv ako nemate kovid propusnicu u ugostiteljskim objektima: Vesić objasnio ko će za to biti kažnjen!

24.10.2021

12:12

0

Autor: D.A.

"Apelujemo na ugostitelje da se sami organizuju"

Ko je kriv ako nemate kovid propusnicu u ugostiteljskim objektima: Vesić objasnio ko će za to biti kažnjen!
kafic bar nocni zivot klub propusnica pixabay - Copyright Pixabay

Na snagu je sinoć stupila odluka Vlade Srbije o uvođenju kovid propusnica koje su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je odgovornost na ugostiteljskim objektima.

- Mi ćemo imati deset ekipa komunalne milicije na terenu i pet ekipa inspekcije. Apelujemo na ugostitelje da se sami organizuju. Ne može građanin da bude kriv ako ga ugostitelj pusti u objekat - rekao je Vesić.

On je dodao da se za sada izdaju samo upozorenja i da se "do ponedeljka radi na preventivi", objašnjava se ugostiteljima na koji način treba da se organizuju.

Vlada Srbije je u sredu donela zvaničnu odluku o uvođenju kovid propusnica koje su obavezne za ulazak u restorane, kafiće, barove i slične objekte od 22 sata.

Oni koji žele da uđu u ugostiteljski objekat treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativnom PCR ili antigenskom testu, preležanom kovidu ili antitelima.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Beoinfo
 

Kovid propusnica će biti validna i u slučaju posedovanja Digitalnog zelenog sertifikata i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

Podsećamo da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike