Grejna sezona počela sa problemima: Dok su se jedni probudili u toplim stanovima, drugi su cvokotali od zime

15.10.2021

18:30

0

Hladni radijatori bili su građanima u Zemunu, gde se izvode radovi na povezivanju rekonstruisanih podstanica na novoizgrađeni toplovod

Grejna sezona počela sa problemima: Dok su se jedni probudili u toplim stanovima, drugi su cvokotali od zime
Copyright Pixabay

Grejna sezona zvanično je počela danas, 15. oktobra, a topli radijatori ovog hladnog jutra obradovali su Beograđane, ali samo u nekim delovima prestonice.

Građani u većini opština, poput Zvezdare, Voždovca, Novog Beograda, Palilule i Starog grada, jutros su se probudili u toplim domovima, dok su stanare Zemuna, kod Tošinog bunara, iznenadili hladni radijatori.

Razlog tome su radovi koji se izvode na povezivanju rekonstruisanih podstanica na novoizgrađeni toplovod, koji su počeli pre mesec dana.

24sedam/ J. V.
Radovi na uglu ulica Žarka Miladinovića i Generala Ždanova

- Korisnici koji se greju iz podstanica iz Vrtlarske 39 i 49 i Tošinog bunara 9 neće imati isporuku toplotne energija do zvaničnog početka - saopštili su u utorak, 12. oktobra, iz JKP "Beogradske elektrane". 

Međutim, stanari u Ulici Petra Kočića i ovog jutra probudili su se u hladnim stanovima.

- Iako su probe počele pre osam dana, nama nijedan dan nisu bili topli radijatori, pa čak ni mlaki. Imam malo dete, muž mi radi od kuće, i osuđeni smo da uključujemo klima-uređaj i da tako grejemo sve prostorije. Ne mogu da verujem da u 21. veku moramo da se snalazimo za grejanje - navela je za 24sedam Jovana B., stanarka koja živi u ovoj ulici u Zemunu.

Ona je rekla da je grejanje pušteno u popodnevnim satima, što je, kako je istakla, za ovo doba godine previše kasno, i dodala da se njene komšije danima unazad smrzavaju u sopstvenim stanovima.

Profimedia
 

Pored Zemuna, na grejanje tokom funkcionalnih proba za 24sedam požalila se i R. T., stanarka jedne zgrade u Maričkoj ulici, u Rakovici.

- Nismo imali grejanje dok su trajale probe, i to cela zgrada. Prethodnih godina stvarno nije bilo problema, možda u toku zime jedan dan budemo bez grejanja, ali kvar bude odmah otklonjen, a sada je baš bilo nezgodno - kaže ona.

Kako naša sagovornica dodaje, u zgradi živi veliki broj starijih ljudi, te mnogi nemaju klime niti druga grejna tela, zbog čega su se ovih dana smrzavali. 

Pixabay/USA-Reiseblogger
 

- Ja sam uključivala klimu dva dana, a onda je i ona naprasno prestala da radi. Bilo je baš grozno ustajati ujutru iz kreveta i spremati se za posao i školu. Moje dete je jednog jutra, pred polazak u školu, sedelo u sobi obučeno, sa kapom na glavi i pokriveno ćebetom - objašnjava ona.

R. T. napominje da je danima uporno zvala "Beogradske elektrane", ali da nije bilo šanse da ih dobije. 

- Kada zovem direktno broj za reklamacije odmah se prekine veza. Potom sam probala da ih dobijem putem centrale i veza je bila dobra, sve dok ne dođem do operatera, tada puca. Na kraju sam zvala preko broja "Prijavi problem" i oni su zahtev prosledili nadležnima. Ispostavilo se da pumpa u zgradi ne radi. Zvala sam i narednih dana i interesovala se kada će kvar biti otklonjen ili pumpa biti zamenjena novom, ali konkretan odgovor nisam dobila. Prilično sam se iznenadila kada sam u četvrtak, 14. oktobra, po podne došla kući i videla da su radijatori napokon topli - zaključila je naša sagovornica. 

Bez posledica energetske krize

Profimedia
 

"Beogradske elektrane" spremno su dočekale početak grejne sezone, saopšteno je iz ovog preduzeća, a direktor Rade Basta je istakao da Beograđani neće osetiti posledice energetske krize koja pogađa svet, jer je obezbeđena dovoljna količina svih energenata neophodnih za stabilno funkcionisanje preduzeća.

On je napomenuo da su zaposleni u preduzeću, period toplih funkcionalnih proba od 7. oktobra, iskoristili da otklone nedostatke na distributivnoj mreži.

- Sistem je mirovao pet meseci i uobičajeno je da na svakom startu grejanja bude problema na instalacijama u pojedinom zgradama u svakom delu grada. Sistem je stabilan i nema sistemskih kvarova u proizvodnom i distributivnom sektoru - istakao je Basta.

Naveo je da je to i očekivano jer su letnji meseci maksimalno iskorišćeni za remont postrojenja, rekonstrukciju i izgradnju novih toplovoda, modernizaciju i zamenu opreme u podstanicama.

Grejanje prekinuto prošle godine

24sedam/ Goran Sivački
 

Podsetimo, prošle godine veliki broj građana nije imao grejanje na dan kada je zvanično startovala sezona, pa su se tada našem portalu požalili građani koji žive na Banjici, Novom Beogradu, ali i u centru grada, tačnije u Ulici admirala Geprata.

Takođe, iste godine došlo je i do prekida u isporuci toplotne energije, jer je tih dana temperatura bila iznad 15 stepeni celzijusa.

U skladu sa Odlukom o snabdevanju, kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni celzijusa, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike