Niske temperature pokrenule večito pitanje - kada će radijatori početi da greju?

23.09.2021

17:00 >> 18:05

0

Beogradske elektrane će od 1. do 10. oktobra obavljati funkcionalne probe za grejnu sezonu

Niske temperature pokrenule večito pitanje - kada će radijatori početi da greju?
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Iznenadni dolazak hladnog talasa primorao je Beograđane da izvuku debele jakne i duboke cipele iz svojih ormana, ali i jorgane i ćebad za noći kada temperatura pada ispod 10. podeljka.

Pročitajte još

Kao i svake godine, pred početak zime, niske temperature pokrenule su večito pitanje – kada počinje grejna sezona?

“Beogradske elektrane” će od 1. do 10. oktobra obavljati funkcionalne probe za grejnu sezonu, te građani ne bi trebalo da se brinu, jer će više od 310.000 domaćinstava imati pouzdano tople radijatore tokom ove zime.

Profimedia

Kako su za 24sedam naveli u JKP “Beogradske elektrane”, funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica, čime se uporedo proverava funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a po potrebi i pojedinih grejnih instalacija.

24sedam/ Goran Sivački

Kada je reč o početku grejne sezone, od 15. oktobra Beograđanima će biti topli radijatori, a zime u stanovima neće biti sve do 15. aprila 2022. godine.

– U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12 stepeni celzijusa ili nižu – objašnjavaju iz “Beogradskih elektrana”.

Naši sagovornici podsećaju da je prošle godine grejna sezona počela tri dana pred zvaničan početak, odnosno 12. oktobra.

Profimedia

– Tada se iz hladnih funkcionalnih proba prešlo u tople funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja. Takođe, iako se zvanična grejna sezona završava 15. aprila, “Beogradske elektrane” su isporučivale toplotnu energiju zaključno sa 29. aprilom 2021 – dodali su oni.

Pročitajte još

Kada je reč o problemima koji se javljaju na sistemu daljinskog grejanja, građani se mogu obratiti dispečerskom centru, koji radi 24 sata u toku cele godine, na broj telefona 011 2093 011.

14 toplana i 22 kotlarnice

Sistem “Beogradskih elektrana” jedan je od najvećih sistema za snabdevanje potrošača toplotnom energijom u Evropi – sastoji se od 14 toplana i 22 kotlarnice, i ima oko 1.600 kilometara toplovodne mreže i više od 9.000 toplotnih predajnih stanica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike