Gradonačelnik povodom obeležavanja "Dečje nedelje": Obezbeđujemo uslove za lepše detinjstvo naših mališana

04.10.2021

15:47

0

Ovogodišnji slogan manifestacije je "Dete je dete da ga volite i razumete”

Gradonačelnik povodom obeležavanja "Dečje nedelje": Obezbeđujemo uslove za lepše detinjstvo naših mališana
Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić posetio je danas vrtić "Srna" na Novom Beogradu povodom obeležavanja "Dečje nedelje" čijim programima se skreće pažnja na zaštitu dečjih prava i unapređenje uslova za rast, razvoj i obrazovanje dece.

Gradonačelnik je podsetio da se "Dečja nedelja” obeležava svake prve sedmice u oktobru i to od 1937. godine u našoj zemlji, te da je organizovanje ove manifestacije još jedan od načina da se skrene pažnja na sve što bi moglo da doprinese poboljšanju položaja dece u našoj zemlji.

– Ovogodišnji slogan manifestacije je "Dete je dete da ga volite i razumete”, a u toj poruci nalaze se odgovori na pitanje kako bi trebalo da se ponašamo prema deci da bi ona odrasla na pravi način i u najboljim uslovima – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je Grad Beograd mnogo toga uradio za decu u prethodnom periodu, kao i da nastavlja odgovornu socijalnu politiku kada je reč o položaju dece u našem glavnom gradu.

Beoinfo
 

– JKP "Zelenilo – Beograd" trenutno održava 1.281 dečje igralište. Sa Unicefom smo nedavno otvorili i inkluzivno igralište na Adi Ciganliji za decu sa invaliditetom. Ove godine biće izgrađeno još 13 igrališta, a u ovom trenutku imamo 22 igrališta na kojima se nalaze neke od sprava koje deci sa posebnim potrebama omogućavaju lakšu i bezbedniju igru, a želimo naravno da ih bude više. Važna tema su i udžbenici i tableti. Učenici od trećeg do šestog razreda su od Grada Beograda dobili tablet uređaje, a za decu prvog i drugog razreda obezbeđen je novac za udžbenike iz četiri predmeta. Roditelji mogu da dobiju na svoj račun novac za ove udžbenike, a rok za podnošenje prijava produžen je do 15. oktobra – podsetio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je dosta toga uradio povodom bezbednosti u saobraćaju u zonama oko škola, a unapređeno je i 300 saobraćajnih pozicija u blizini beogradskih škola. Gradonačelnik je naveo i to da je Grad organizovao besplatne sportske programe za decu, te dodao da je više od 65.000 dece u 12 opština uključeno u programe besplatnih škola sporta. Više od 150 studenata i nastavnika fizičke kulture učestvuje u realizaciji ovih programa. Cilj je, kazao je Radojičić, da svih 17 opština bude uključeno u ovaj projekat.


– Porodice koje imaju troje i više dece od Grada su dobile čitav niz povlastica kako bi napravile dodatne uštede i povećale kućni budžet. Međutim, znamo da ni to ponekad nije dovoljno. Zato svi zajedno, roditelji, škola, opština, Grad i država, moramo da radimo na unapređenju uslova za rast, razvoj i odrastanje naše dece. Meni je to posebno važno pitanje, jer prvenstveno želim zdrav Beograd, ekološki unapređen, kao i još bolje uslove za život dece u Beogradu – zaključio je Radojičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike