Radojičić: Podneću inicijativu da akademik Vladeta Jerotić dobije ulicu i spomenik

03.10.2021

18:47

0

Srbija i Beograd mogu biti ponosni što je gospodin Jerotić bio naš sunarodnik - kaže gradonačelnik

Radojičić: Podneću inicijativu da akademik Vladeta Jerotić dobije ulicu i spomenik
Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je danas da će uskoro podneti inicijativu da jedna ulica bude nazvana po akademiku Vladeti Jerotiću, kao i da mu u njegovom rodnom Beogradu bude podignut spomenik.


- Srbija i Beograd mogu biti ponosni što je gospodin Jerotić bio naš sunarodnik. Biti savremenik ovog istinskog erudite je privilegija koju smo mi imali. Kako bismo i buduće naraštaje upoznali s njegovim bogatim opusom i preneli im prave vrednosti, koje je Vladeta Jerotić za svog života promovisao, naša je obaveza da mu se odužimo tako što će jedna ulica u Beogradu poneti njegovo ime i što ćemo mu podići spomenik - rekao je gradonačelnik Beograda.

Akademik Jerotić je bio naučnik koji je ostavio snažan trag u različitim poljima, pa će tako ostati upamćen kao vrstan neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik. Bio je neobičan i po tome što je iskoračio iz okvira akademske zajednice time što je omogućio da se pojavljivanjem, između ostalog, i u medijima veliki broj ljudi upozna sa njegovim radom, čime je dao dragocen doprinos našoj zajednici.

Radojičić je istakao da je kao direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" bio u prilici da sarađuje s akademikom Jerotićem na projektu unapređenja rada UDK.

- Veoma sam ponosan na taj projekat, u okviru kojeg je prof. dr Jerotić održao predavanje pod nazivom ''Lekovitost lepe reči''. On zaista jeste bio čovek koji je svojom lepom rečju lečio, a mudrošću plenio. Posvećen veri pravoslavnoj, Vladeta Jerotić je u današnjem svetovnom društvu izabrao da živi životom skoro monaške skromnosti. Bio je jedinstven u svemu i mora ostati zauvek upamćen. Zbog toga sada, kao gradonačelnik, i podnosim ovu inicijativu. Ulica i spomenik u Beogradu su dug prema našoj prošlosti i zalog za našu budućnost - zaključio je prvi čovek Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike