Radojičić: Mudre reči patrijarha Kirila na liturgiji u Sankt Peterburgu

13.09.2021

13:15 >> 16:53

0

Autor: J. V.

Gradonačelnik Beograda je već nekoliko dana u poseti severnoj ruskoj prestonici

Radojičić: Mudre reči patrijarha Kirila na liturgiji u Sankt Peterburgu
Beoinfo

Obeležavanje velikog praznika severne ruske prestonice Sankt Peterburga, ali i cele Rusije, osam vekova od rođenja Aleksandra Nevskog, počelo je svetom arhijerejskom liturgijom koju je u lavri Svetog Aleksandra Nevskog služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Gradonačelnik Zoran Radojičić je, na poziv gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova, prisustvovao liturgiji.

Pročitajte još:

Posle liturgije zvanicama i velikom broju okupljenih građana Sankt Peterburga obratili su se Valentina Matvejenko, predsednica Saveta Federacije pri Ruskoj dumi, Aleksandar Gutsan, punomoćni predstavnik predsednika Putina za Severozapadni region i gubernator Beglov. Nakon njih okupljenima se obratio i patrijarh Kiril.

Beoinfo

Beglov je govorio o Aleksandru Nevskom kao velikanu ruskog naroda, veštom vojskovođi i vladaru koji je spoznao da Bog nije u snazi nego u istini.

Patrijarh Kiril se u svojoj besedi osvrnuo na izazove sa kojima se može susresti čovek kada se nađe na vlasti i dodao da je Aleksandar Nevski bio primer vladara koji je uspešno spojio vlast i duhovnost, te da bi njegov način upravljanja trebalo da bude uzor svim ljudima koji vode, bilo da se radi o državi ili o porodici.

Beoinfo

– U ovom trenutku nije mi lako da nađem reči i opišem snagu emocija koje osećam nakon liturgije. Mudre reči iz besede patrijarha Kirila ću pamtiti dugo – rekao je Radojičić.

Tokom liturgije uručeni su ordeni Aleksandra Nevskog. Tom prilikom je i gubernator Beglov odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog drugog reda.

– Mom kolegi Beglovu od srca čestitam na ordenu, kojeg je dostojan – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo