U stalni radni odnos primljeno još 75 gerontodomaćica: Cilj - veće plate

14.09.2021

11:21 >> 11:34

0

Vesić je naglasio da je njihov posao veoma važan za građane Beograda, kao i da će novim ugovorima imati pravo na bolovanje, odmor i radni staž

U stalni radni odnos primljeno još 75 gerontodomaćica: Cilj - veće plate
Copyright Beoinfo

U Beogradu su danas uručeni ugovori na neodređeno za 75 gerontodomaćica, kojih sada ima 732 u glavnom gradu, a zadužene su za brigu o najstarijim sugrađanima.

Ugovore su im uručili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, koji su im izrazili veliku zahvalnost i najavili povećanje plata.

Pročitajte još

Gerontodomaćice u Beogradu brinu o oko 2.300 najstarijih, čija je prošecna starost veća od 80 godina i pomažu im tri ili pet puta nedeljno po dva sata, u zavisnosti od potreba.

Vesić je naglasio da je njihov posao veoma važan za građane Beograda, a da će novim ugovorima imati pravo na bolovanje, odmor i radni staž.

– Na taj način smo im obezbedili sigurnost koju do sada nisu imale. Ove žene primaju iznos minimalca koji je trenutno oko 32.000, a to nije novac koji je dovoljan kako bi one mogle da rade – rekao je Vesić u Starom dvoru gde su uručeni ugovori.

Beoinfo

Dodao je da će njihova plata biti oko 37.000, ali i istakao da će se lično zalagati da im plate budu najmanje 50.000 dinara.

– Sutra ili prekosutra ću uputiti predlog nadležnom Ministarstvu da se povećaju koeficijenti za gerontodomaćice, jer imamo novca u budžetu za to, treba samo da nam dozvole i to ćemo sigurno uraditi – rekao je Vesić.

On je istakao i brigu o drugim zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, podsećajući da je budžet Grada Beograda veći od 1,2 milijarde evra.

– Njihov rad vrednujemo kroz povećanje plata, jer te žene to zaslužuju – rekao je Vesić.

Gradska sekretarka Nataša Stanisavljević rekla je da je plan da se do kraja godine prepolovi lista čekanja za gerontodomaćice i pozvala sve žene koje žele da se oprobaju u toj usluzi da se obrate NSZ ili ustanovi Gerontoloski centar.

– Kako bi prošle adekvatnu obuku koja je besplatna za uslugu pomoć u kući i kako bi najbolji kandidati bili primljeni na posao – precizirala je Stanisavljević.

Na taj način će se, kaže, pokriti ceo Beograd, a trenutno uslugu pomoći u kući nemaju opštine Surčin, Barajevo i Grocka.

– Nama je plan da do kraja godine sve ove tri opštine krenu sa pružanjem ove usluge, tako da će ceo Beograd biti pokriven – rekla je gradska sekretarka i uputila veliku zahvalnost zaposlenima na požrtvovanosti.

Beoinfo

Kako je rekla, gerontodomaćice su uvek bile zainteresovane za rad, a Grad im je, kao i drugim zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, obezbedio besplatne sistematske preglede.

– Gerontodomaćice imaju letnje i zimske radne uniforme koje im obezbeđuje Grad Beograd i u budućnosti će se širiti ta usluga – naglasila je Stanisavljević.

Rekla je i da se korisnici tuđe nege i pomoći, za uslugu prijavljuju Centru za socijalni rad, prema mesnom prebivalištu, gde podnose zahtev.

Pročitajte još

– Omogućili smo da se zahtevi podnose i onlajn, a socijalni radnici odlaze kod korisnika, prave zabelešku i nakon toga se ta molba prosleđuje Gerontološkom centru Beograd – pojasnila je Stanisavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike