Izložba povodom švajcarsko-srpske saradnje: Bazelski tramvaj je pre 20 godina protutnjio beogradskim šinama (FOTO)

11.09.2021

18:02 >> 18:13

0

Autor: Lj. S.

Direktor GSP Radiša Momčilović rekao je da je švajcarska donacija tramvaja Beogradu dokaz prijateljstva između dve zemlje

Izložba povodom švajcarsko-srpske saradnje: Bazelski tramvaj je pre 20 godina protutnjio beogradskim šinama (FOTO)
Beoinfo

Povodom 20 godina od donacije švajcarskih tramvaja Beogradu danas je na Kalemegdanu upriličena izložba na kojoj su izloženi panoi sa tramvajima koje je Švajcarska donirala Beogradu.

Nakon završene svečanosti u hotelu Hilton zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid uputili su se u simboličnu vožnju tramvajem koji je donacija Švajcarske kroz centar grada do Kalemegdana.

Beoinfo

Ambasador Urs Šmid rekao je da Švajcarska ove godine slavi 730. godina od osnivanja, od 1291. godine i da mu je čast što se nalazi na Kalemegdanu, spomeniku kulture čije poreklo, kako je rekao, seže još dalje u prošlost.

– Naše dve zemlje imaju odlične diplomatske odnose i vezane su jakim ličnim i privrednim vezama – rekao je Šmid.

Beoinfo

On je podsetio da prijateljstvo između Srbije i Švajcarske seže od 1991. godine, a da se razvilo tokom godina kroz program saradnje koja podržava reformski put Srbije ka evropskim integracijama sa godišnjim budžetom od 20 miliona eura.

Direktor GSP Radiša Momčilović rekao je da je švajcarska donacija tramvaja Beogradu dokaz prijateljstva između dve zemlje.

Beoinfo

Naveo je da je zahvaljujući tramvajima koje je donirala Švajcarska, tramvajski saobraćaj u Beogradu normalno funkcionisao u prethodnih 20 godina.

Pročitajte još

– Oni su se pokazali kao veoma kvalitetni i pouzdani u prevozu, a Beograđani se veoma rado koriste njima zato što su izuzetno udobni i komforni za vožnju – rekao je Momčilović.

On je naveo da je GSP zainteresovan za nabavku novih tramvaja iz Švajcarske, s obzirom da su se oni pokazali kako izuzetno kvalitetni, a da prethodnih nekoliko godina nije bilo nabavke novih tramvaja.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti