Futuristički Beograd: Širom grada rastu novi simboli za novi milenijum (FOTO)

07.01.2021

08:00 >> 08:10

0

Centrom novog i starog dela grada dominiraće neboderi, ali i spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji

Futuristički Beograd: Širom grada rastu novi simboli za novi milenijum (FOTO)
Copyright Printscreen/YouTube/Befunky

Prestonica Srbije proteklih nekoliko godina ubrzano ide u korak sa drugim evropskim gradovima, poput Milana, Londona, Pariza, Zagreba, pa se u širem i užem centru grada mogu videti moderni, futuristički poslovno-stambeni kompleksi, koji svojom savremenom arhitekturom dominiraju Beogradom, kao i novi parkovi, trgovi i fontane.

Kula Beograd (Beograd na vodi)

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Impozantni objekat smešten na nasipu pored reke Save, Kula Beograd od oko 40 spratova, visoka čak 168 metara, predstavljaće najvišu zgradu u prestonici, čija bi izgradnja trebalo da bude završena najkasnije početkom 2022. godine.

U Kuli, čija je vrednost oko 90 miliona evra, nalaziće se hotel i apartman “Sent redžis”, a na poslednjem spratu i najviši vidikovac.

“Ušće kula 2”

Printscreen/YouTube/Beobuild

Locirana u srcu Novog Beograda, “Ušće kula 2”, bliznakinja “Kule 1”, koja je bombardovana 1999. i iznova izgrađena 2005, svečano je otvorena u junu 2020. godine.

Prestižan poslovni objekat na 22 sprata, čija visina dostiže 103,9 metara, a u koji je uloženo 65 miliona evra, predstavlja objekat koji menja način i standard života i poslovanja savremenog čoveka.

Nova kula na Ušću prva je “zgrada koja diše” zbog posedovanja decentralizovanog sistema prirodne ventilacije integrisanog u fasadu, što omogućava dotok svežeg vazduha u celom prostoru.

Spomenik Stefanu Nemanji

Na Savskom trgu postavljen je monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, visok 23 metara, koji će dominirati centralnim delom ovog skvera, a koji će biti otkriven za oči javnosti sredinom januara 2021.

Spomenik rodonačelniku srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića krajem decembra je zvanično predat Gradu Beogradu.

Ruski vajar Aleksandar Julijanovič Rukavišnjikov autor je ovog dela, čija figura u desnoj ruci drži krst, a u levoj Hilandarsku povelju.

Vizantijski šlem krasi postament na kojem se nalazi spomenik, a u čijoj unutrašnjosti su reljefi koji oslikavaju najznačajnije događaje srpske istorije. Takođe, sa spoljne strane šlema su prikazani manastiri Studenica i Hilandar, dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje.

Spomenik je visok 23 metra, a težak 80 tona, od čega je 56 tone bronze.

“West 65”

Stambeno-poslovni kompleks stacioniran u Bloku 65, “West 65”, predstavljaće prvi soliter na Balkanu, od 40 spratova, viši od 150 metara, koji će svojim stanarima dočarati osećaj slobode.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Iako je njegova finalna izgradnja predviđena za 2021. godinu, ovaj kompleks postao je najmoderniji poslovno-stambeni centar Novog Beograda, koji će imati šoping centar “Mall 65” i rezidencijalnu kulu “Tower 65”.

“Skajlajn Beograd”

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Na mestu nekadašnjeg MUP-a biće izgrađen novi simbol prestonice – “Skajlajn”, koji će se sastojati od tri kule (66, 77 i 129 metara) poslovno-stambenog prostora, a Ulicom kneza Miloša isticaće se po svojoj veličini od čak 132 metara.

Futuristički kompleks prostiraće se na 40.000 kvadratnih metara i imaće 31 sprat. Umesto uobičajenih liftova, projektom je predviđena ugradnja brzih elevatora, koji će svoja vrata otvarati zaposlenima i posetiocima.

Predstavljaće pravi primer savremene zgrade, opremljene visokom tehnologijom i sofisticiranom telekomunikacionom opremom, čija će izgradnja koštati 73 miliona evra.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike