Neophodan novi resurs vode: Beograd traži izvorište na Velikom ratnom ostrvu

10.01.2021

16:08

0

Autor: Jovana Vrećo

Prvo detaljnije sagledavanje ove lokacije za potrebe izgradnje izvorišta podzemnih voda urađeno je početkom osamdesetih godina

Neophodan novi resurs vode: Beograd traži izvorište na Velikom ratnom ostrvu
Copyright Printscreen/ Youtube

JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” raspisalo je tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, intenzivan privredni razvoj i urbanizacija grada u proteklom periodu zahteva iznalaženje novog resursa voda, odnosno izgradnju novih infrastrukturnih objekata koji obezbeđuju stabilno i kvalitetno vodosnabdevanje, prenosi Ekapija.

– U prilog navedenom govori i činjenica da je na postojećim izvorištima podzemnih voda Beogradskog vodovoda i kanalizacije, od njihovog formiranja do danas, registrovan generalni pad eksploatacije, odnosno starenje izvorišta (sa pet kubnih metara u sekundi na manje od tri kubika) – stoji u projektom zadatku.

Dodaje se da Beograd mora da obezbedi dodatni resurs podzemnih voda koji će se distribuirati ka konzumnom području.

Potencijal proširenja izvorišta podzemnih voda za potrebe vodosnabdevanja Beograda u proteklom periodu analiziran je kroz više lokaliteta, među kojima su i Makiško polje, Donje polje, Hrtkovačka draga, Crvenka, Zidine, Besni fok i Jabučki rit, ali je Veliko ratno ostrvo u odnosu na ostale lokacije izdvojila blizina konzumnom području, kao i povoljne tehničke mogućnosti priključenja na postojeću mrežu za transport vode.

Pročitajte još:

Prvo detaljnije sagledavanje ove lokacije za potrebe izgradnje izvorišta podzemnih voda urađeno je početkom osamdesetih godina.

Osnovni ciljevi izrade prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom su utvrđivanje geoloških, hidrogeoloških i hidrohemijskih karakteristika podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu, definisanje mogućnosti otvaranja izvorišta i utvrđivanje kvaliteta sirove vode.

Projektnom dokumentacijom, kako je navedeno, treba sagledati realne mogućnosti formiranja izvorišta na Velikom ratnom ostrvu i priključenja na postojeći sistem transporta sirove vode.

Rok za podnošenje ponuda je 4. februar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike