Dan kada je Ribnikar ostvario san: Pre 117 godina štampano je prvo izdanje najstarijih novina u Srbiji

26.01.2021

17:18 >> 08:01

0

Zahvaljujući specifičnom pristupu, razuđenosti tema, odmerenosti, nepristrasnom pristupu i visokoj informativnosti ubrzo je postao najčitaniji srpski dnevni

Dan kada je Ribnikar ostvario san: Pre 117 godina štampano je prvo izdanje najstarijih novina u Srbiji
Copyright Wikipedia

Prvo izdanje dnevnog lista “Politika”, jednih od najstarijih informativnih novina u Srbiji i na Balkanu, štampano je na današnji dan pre 117 godina, kada je ideja Vladislava F. Ribnikara, novinara i dopisnika stranih medija, pretvorena u stvarnost.

Prvi broj nezavisne “Politike” pojavio se na beogradskim ulicama 25. januara 1904. godine, u 14 časova, štampan je u tiražu od 2.450 primeraka, na četiri strane, po ceni od pet para.

Vladislav F. Ribnikar Foto: Vikipedija

U svojoj dugogodišnjoj istoriji ovaj dnevni list je dva puta prekidao izlaženje – za vreme Prvog svetskog rata od 1914. do 1919. godine, a drugi put za vreme Drugog svetskog rata od aprila 1941. do oktobra 1944. godine.

Takođe, pojavljivanje “Politike” na beogradskim kioscima izostalo je i u leto 1992. godine zbog štrajka novinara koji su se usprotivili nameri države da ovaj list pretvori u javno preduzeće.

Među saradnicima i nobelovac

Nobelovac Ivo Andrić Profimedia

List je sarađivao sa mnogobrojnim značajnim kulturnim i naučnom stvaraocima, a među saradnicima su bili i nobelovac Ivo Andrić, srpski pisci i pesnici Miloš Crnjanski, Branko Ćopić, Jovan Dučić, Branislav Nušić, Desanka Maksimović i mnogi drugi.

Svoje tekstove na stranicama “Politike” pisali su i ser Vinston Čerčil, kao i književnik Tomas Man i mnogi drugi.

Geslo – poštovati činjenice

Do početka Drugog svetskog rata, “Politika” se nametnula i potvrdila kao najuticajniji i najbolji dnevni list u Srbiji, a poslednji broj međuratnog izdanja nosio je datum 6. april 1941. godine.

Vladislav S. Ribnikar je odmah posle oslobođenja Beograda 20. oktobra 1944. godine okupio petnaestak saradnika i osamdesetak štamparskih radnika, predvođenih Ignjatom Kriškom, i tako ponovo vaskrsnuo list.

Printscreen/Google Maps

U drugoj polovini prošlog veka list “Politika” i cela novinska kuća, koja je izrasla iz redakcije lista, beleže fantastičan uspon u izdavaštvu i štampi i  postaju vodeća medijska kuća u jugoistočnoj Evropi.

Zahvaljujući specifičnom pristupu, razuđenosti tema, odmerenosti, nepristrasnosti i visokoj informativnosti ubrzo je postao najčitaniji srpski dnevni list.

Geslo – koje su te novine, u to vreme, gajile – poštovati činjenice i držati distancu prema svima, uz nastojanje da se ne bude predaleko od vlasti, ali ni preblizu – uvek je donosilo proizvod visokog kvaliteta.

Pročitajte još

Danas je “Politika” informativni dnevni list, politički dnevnik, sa tri izdanja, a okrenuta je aktuelnim temama svakodnevice u oblastima politike, ekonomije, kulture, sporta i zabave.

Najveći zabeleženi tiraž “Politike” je bio 25. decembra 1973. godine – 634.000 primeraka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike