Ništa od "Tesla grada" na Makišu: "BK grupa" razmatra nekoliko drugih lokacija za izgradnju novog kompleksa

26.01.2021

08:40 >> 08:31

0

Pominju se naselja poput Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice

Ništa od "Tesla grada" na Makišu: "BK grupa" razmatra nekoliko drugih lokacija za izgradnju novog kompleksa
Copyright Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

“BK grupa” neće graditi “Tesla grad” na Makiškom polju, potvrdio je sinoć potpredsednik ove kompanije Dragomir Karić, dodajući su predložili još nekoliko drugih lokacija za realizaciju tog projekta.

– Mi smo još pre tri godine odustali od tog projekta na Makiškom polju, ali gradićemo “Tesla grad”, ima drugih lokacija – rekao je Karić Tanjugu.

U “BK grupi” ističu da kompanija “BK Tesla” tako potvrđuje svoju opredeljenost za zaštitu prirodnih resursa i očuvanu životne sredine.

Kao moguće lokacije gde bi “Tesla grad” mogao da se gradi pominju se lokacije poput Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice.

Poslovna grupacija BK javno je prezentovala predlog izgradnje celovitog urbanog kompleksa u bilo kom delu okruženja Beograda, koji bi mogao da podigne nivo kvaliteta života i rada građana i otvori eru gradnje po standardima za 21. vek u Srbiji.

– Izgradnja takvog visoko tehnološkog novog gradskog jezgra sa multifunkcionalnim, ekološkim i samoodrživim sistemskim postavkama na površinama od 500 do 600 hektara, objedinio bi život i rad za preko 250.000 onih koji bi tu živeli i radili u preko 3.000 novih kompanija, za koje bi se obezbedili uslovi za rad i razvoj. Ovakvo originalno i jedinstveno konceptualno rešenje nazvali smo” Tesla Grad” – navedeno je u saopštenju “BK grupe”.

Foto: Profimedia (Ilustracija)

Takođe, navodi se da je tokom 2017. godine, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali na osnovu te već deceniju poznate inicijative prihvatio studijsko predstavljanje idejnog rešenja projekta “Tesla grad” u Skupštini grada.

– Tom prilikom je uz gradskog arhitektu predložio potencijal lokacije Makiš za realizovanje ovog projekta, pri čemu je i najavljena perspektivna izgradnja nacionalnog stadiona na ovom lokalitetu. Nakon dobijanja takvog predloga, kompanija “BK Tesla” je poverila svojim stručnim ekspertskim timovima da izvrše procenu fizičkih osobina i potencijala lokacije Makiš – piše u saopštenju.

Kako je navedeno, njihov konačni zaključak je bio da se zbog geološke strukture i blizine podzemnih voda ta lokacija ne može koristiti za izgradnju prostorno zahtevnih i konstrukciono kompleksnih projekata.

BK navodi da su nakon toga, tokom 2018. godine, predložili gradskim vlastima i Vladi Srbije kao moguće lokacije u zonama Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice, kao i da čekaju odgovor.

Pročitajte još:

Kažu da je do danas projekat “Tesla Grad” prezentovan na uglednim međunarodnim investicionim sajmovima u Beču, Londonu, Parizu, Minhenu i Dubaiju, gde je dobio potvrdu stručnih žirija za originalnost ponuđenih rešenja i kvalitet arhitektonskog koncepta.

U ovom trenutku u glavnom gradu Kazahstana Astani, upravo se izgrađuje urbani kompleks “Tesla Grad” i park visokih tehnologija “Tesla Park”, kažu u BK grupi.

– Da vizija “Tesla grad” ima svoju potvrđenost u realnim uslovima i u tržišnoj uspešnosti pomenutog koncepta, dovoljno govori završeni monumentalni kompleks “Makajonka” od oko 3.000.000 metara kvadratnih sa jednim od najvećih tržnih centara Evropi od preko 300.000 kvadrata i novo započetim kompleksom “Mir” od 5.000.000 kvadrata u glavnom gradu Belorusije Minsku, u kome će živeti i raditi više od 300.000 ljudi – ističu u “BK grupi”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike