Kalenić pijaca - poklon gradu: Ko je bio obućar koji je zadužio Beograđane

03.02.2021

08:30 >> 08:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Pijaca je podignuta 1926. godine na nekadašnjem imanju Kalenića guvno

Kalenić pijaca - poklon gradu: Ko je bio obućar koji je zadužio Beograđane
Copyright Foto 24sedam/Goran Sivački

Na proleće se očekuje rekonstrukcija Kalenić pijace na Vračaru. Iako je mnogi smatraju za jednu od najposećenijih i najomiljenijih pijaca u Beogradu, retko ko zna priču, staru skoro čitav vek, koja se krije iza njenog imena.

Pijaca je podignuta 1926. godine na nekadašnjem imanju Kalenića guvno, koje je Beograđanin Vlajko Kalenić zaveštao i poklonio gradu.

On je to guvno nasledio od svog oca, poznatog proizvođača papuča u Beogradu, a mnogi kažu da ta tradicija nasleđivanja prodajnog mesta na pijaci Kalenić, sa oca na sina, i danas traje.

Foto 24sedam/Goran Sivački

Ko je bio Vlajko Kalenić?

Rođen je 1851. godine u Beogradu. Bio je beogradski obućar, ekonom i jedan od poznatih zadužbinara i dobrotvora Beograda. Tokom života stekao je dosta imovine, ali je, uprkos tome, ostao skroman.

Preminuo je 1907. godine u Beogradu. Tada je njegova imovina testamentom zaveštana u dobrotvorne svrhe kroz Fond Vlajka Kalenića, koji i danas služi svojoj svrsi, baš kao što je dobrotvor želeo.

Pročitajte još:

Fond zadužbine popunjava se rentiranjem zgrade u Svetogorskoj 12 koja se sastoji od 32 stana i dve sobe. Sredstva fonda se i dalje koriste za pomaganje odličnih studenata Ekonomskog fakulteta slabijeg materijalnog stanja, u vidu stipendija za usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

Između ostalog, taj novac se troši i na nabavku udžbenika, literature i drugih sredstava za studiranje i ostale pomoći koje utvrdi Odbor zadužbine.

Nadstrešnica, garaža…

Rekonstrukcija pijace podrazumeva izgradnju savremene nadstrešnice nad celom pijacom i obnovu svih objekata koji su zapostavljeni u prethodnom periodu, kao i izgradnju podzemne garaža ispod Viške ulice.

Obnova Kalenić pijace počela je krajem 2017. godine, kada je, umesto 23 neuslovna lokala, izgrađeno 28 novih. Tada je renovirano 30 lokala čiji su ulazi iz Ulice Maksima Gorkog, čime je bila završena prva faza rekonstrukcije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike