Verski objekti dobili poseban status: Zaštićeno 37 crkava u nekoliko beogradskih opština

18.02.2021

10:12 >> 10:16

0

Zavod za zaštitu spomenika početkom februara objavio je spisak u Službenom glasniku

Verski objekti dobili poseban status: Zaštićeno 37 crkava u nekoliko beogradskih opština
Copyright Voždovačka crkva Foto: Printscreen/Googlemaps/milosmarkovic

Čak 37 verskih objekata širom prestonice od nedavno se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a na spisku zdanja, koje su dobile status prethodne zaštite, našle su se crkve u 11 gradskih i prigradskih opština.

Prema dokumentu o proglašenju, koji je početkom februara objavljen u Službenom listu grada, ubuduće će biti zaštićena Voždovačka crkva u Ulici vojvode Stepe, zatim Crkva Svete Marije Magdalene u Belom Potoku, kao i Crkva Svete Trojice u Kumodražu.

Mirijevska Crkva Svetog proroka Ilije, palilulska Crkva Svetog prvomučenika, kao i Crkva arhiđakona Stefana iz 1834. godine u Velikom Selu, takođe su postali verska zdanja zaštićena od iznenadnih radova i promena.

Crkva Svetog proroka Ilije Foto: Printscreen/GoogleMaps/Vedran Popović

Spisak je duži i za miljakovačku Crkvu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, kao i Bogorodičinu crkvu u obrenovačkom naselju Zvečka. Za sve radove i na barajevskoj Crkvi Svetog Nikole sa nadgrobnim spomenicima u porti pitaće se Zavod za zaštitu spomenika.

– Obaveštavamo sopstvenike i pravna lica koja koriste nepokretosti i upravljaju njima, kao i opštine, da smo izvršili evidentiranje sledećih dobara koja uživaju prethodnu zaštitu. To su Gročanska crkva u Vinči, crkva u Ulici Mike Petrovića Alasa u Vrčinu, Zaklopači u Vuka Karadžića, Ritopeku u Karađorđevoj ulici i Umčarima u Nemanjinoj – navodi se u dokumentu Zavoda.

Osim toga, na spisku su i Sakralna arhitektura mladenovačkog namesništva, crkve u Velikoj Krsni, Duboni, Markovcu, Koraćici, Crkva prenosa moštiju Svetog Nikole u Kovačevcu. U Sopotu su i Namenikuće, Sakralna arhitektura Kosmajskog nasmesništva…

Crkva Svetih apostola Vartolomeja i Varnave Foto: Printscreen/GoogleMaps/Vedran Petrović

Bez prethodnog odobrenja Zavoda neće moći da se izvode radovi i u Crkvi Svetog Đorđa u Kirovljevoj ulici, Crkvi vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu i Crkvi Svetog Preobraženja u Umci.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike