Usvojena peticija stanara Ulice Strahinjića Bana: Velikan srpske scene nije dobio sokak u srcu Beograda

13.03.2021

10:45 >> 13:57

0

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević naveo je da su razmatranje ove odluke pomerili za narednu sednicu, koja će najverovatnije biti održana u april

Usvojena peticija stanara Ulice Strahinjića Bana: Velikan srpske scene nije dobio sokak u srcu Beograda
Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages/Printscreen/Googlemap

Iako je najavljivano da će glumac Nebojša Glogovac dobiti sokak u centru Beograda, to se nije dogodilo jer je Skupština grada na jučerašnjoj sednici prihvatila peticiju stanara Ulice Strahinjića Bana iz brojeva 73, 75, 77, 78, 80 i 82, koji su zamolili nadležne da još jednom razmotre predlog Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević naveo je da su razmatranje ove odluke pomerili za narednu sednicu, koja će najverovatnije biti održana u aprilu, kao i da će do tada razgovarati sa pobunjenim stanarima.

Nebojša Glogovac Stefan Tomasevic/ATAImages

Inicijativu da se potez od Francuske do Skadarske preimenuje u Sokak Nebojše Glogovca iniciralo je Jugoslovensko dramsko pozorište, međutim, stanari ove dorćolske ulice su naveli da oni koji odlučuju o pokrštavanju beogradskih ulica moraju imati na umu da svaka promena adrese povlači za sobom i menjanje bar devet ličnih dokumenata.

Pročitajte još

– U delu Ulice Strahinjića Bana kojem preti taj scenario žive mahom stariji ljudi, neki i generacijama unazad, kojima je teško da odu i do obližnje pijace, a kamoli da prolaze od nemila do nedraga kroz birokratsko čistilište. Ima još toga, ali i ovo je dovoljno da potkrepi našu molbu da ideju o preimenovanju dela ulice još jednom izvagate, zbog nas, preživelih, a ne za očuvanje sećanja na preminule – napominju žitelji brojeva 73, 75, 77, 78, 80 i 82.

Stanari ove dorćolske štrafte u peticiji su naveli da se Beograd ponosi novim, mahom ekskluzivnim naseljima sa bezimenim ulicama kojima bi takođe trebalo kumovati, a ne, kako kažu, menjati nazive starim koji su ušli u spisak prepoznatljivih gradskih toponima.

Dodaju da nemaju nameru da omalovaže delo mladog glumca, kao i da su po našim velikanima, koji su ponosili ugled Srbije i Beograda svetom, imenovani neki tesni i zagubljeni sokaci po dalekoj periferiji.

– Po akademiku Isidoru Papu, koji je vek proveo na uglu Strahinjića Bana i Rige od Fere, na primer, nazvana je ulica na levoj obali Dunava u Borči, a po Brani Petroviću, našem velikom pesniku i njegovom komšiji – ni toliko – zaključili su Dorćolci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike