Rupe na putu - večiti problem: Beogradske ulice ponovo pune "kratera" (FOTO)

19.03.2021

08:09 >> 09:41

0

Autor: Jovana Vrećo

Dok su pojedina oštećenja na ulicama prospisno obeležena, većinu njih, izgleda, putari još nisu uočili

Rupe na putu - večiti problem: Beogradske ulice ponovo pune "kratera" (FOTO)
Copyright Be funky/ Twitter

Na prestoničkim kolovozima i trotoarima iz dana u dan pojavljuju se nove udarne rupe koje prave problem kako vozačima, tako i pešacima.

Dok su pojedini “krateri” na ulicama prospisno obeleženi, većinu njih, izgleda, putari još uvek nisu uočili.

Takođe, s obzirom na to da je ova zima bila “blaga”, sa manje padavina, teško da se kao glavni krivac može označiti  – sneg.

Na društvenim mrežama, građani svakodnevno dele fotografije napravljene u različitim delovima grada, na kojima se može videti da je problem rupa na kolovozima, prisutan u više opština širom Beograda – od Zemuna, preko Savskog venca, pa sve do Rakovice.

U centru Zemuna, u ulicama koje su ionako uske, prolazak vozila dodatno otežavaju rupe na kolovozima, koje vozači jedva ili nikako ne mogu da izbegnu.

S druge strane, na Novom Beogradu, na trotoaru i bicisklističkoj stazi, na pojasu od kružnog toka kod Opštine pa sve do Bulevara Zorana Đinđića, nalazi se veliki broj rupa.

Građani svakodnevno prijavljuju ovaj problem Beokomu, koji je preneo odgovor iz JP “Putevi Beograda”, da je nadzorni organ tog preduzeća izdao nalog izvođaču radova da sanira oštećenja na toj deonici.

Okretnica nekoliko autobusa, u Paviljonima na Novom Beogradu, usred kvara na vodovodnoj mreži juče je bila skroz poplavljena.

Građani su posebno skenuli pažnju na ovaj problem, s obzirom na to da je reč o “jednoj od najprometnijih gradskih linija 16”, kao i da su za ove dane najavljene i dodatne padavine koje bi mogle da naprave još veći haos.

Iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” za 24sedam kažu da je kvar popravljen.

– Sve je popravljeno što se tiče montaže cevi. Sada bi trebalo da se zatrpa taj deo, tako da očekujemo na teren da izađu i ekipe “Beograd puta”, i onda taj deo može da se pusti u saobraćaj – kažu nadležni i dodaju da će kada se to sredi, izaći i Gradska čistoća, kako bi uklonila ostatke od šljunka.

Do sleganja kolovoza, kako prijavljuju građani, došlo je i na raskrsnici ulica Smetanine i Palačkove, kako po sredini puta, tako i oko šahta do trotoara, što predstavlja problem za stanovnike ovog dela grada i sve koji tuda prolaze.

Na raskrsnici Krajiške divizije i Oplenačke ulice u Rakovici, skoro mesec dana postoji problem na putu, gde je asfalt oko šahta skroz propao, a sudeći prema fotografiji, obeležen je od strane građana, koji su iskoristili deblju granu i mrežastu vreću, kako bi rupa bila primetna.

Sugrađanka je prijavila problem i pre dvadesetak dana, pa je ponovo juče objavila fotografiju, a iz nadležne službe su odgovorili da se “očekuje da će se radovi na pomenutoj lokaciji obavljati danas”.

Nadoknada štete

Nakon kontakta sa udarnom rupom na putu, ukoliko dođe da vidnog oštećenja nekog dela vozila, trebalo bi pozvati saobraćajnu policiju, koja uz uviđaj i foto dokumentaciju sačinjava zapisnik. Ukoliko saobraćajna policija ne bude u mogućnosti da izađe na teren u doglednom periodu, potrebno je obezbediti dva svedoka i detaljnu foto dokumentaciju oštećenja vozila i udarne rupe, u sopstvenoj režiji. Zatim, sa zvaničnim zapisnikom, potrebno je da se u osiguravajućem društvu zatraži procena štete. Sa zapisnikom i procenom štete, građani potom treba da se obraćate komunalnom preduzeću zaduženom za održavanje deonice puta na kom se šteta dogodila, sa zahtevom za nadoknadu štete.

Sanacije rupa, ulegnuća, “provale”, odroni

Kako su ranije rekli iz JP “Putevi Beograda”, za 24sedam, u redovno održavanje saobraćajnica u svih 17 gradskih opština, pored sanacije rupa, spadaju i popravke ulegnuća i „provala“ asfaltnog zastora, odroni na kolovozu i trotoarima, kao i regulisanje i nivelisanje šahtova i slivnika.

Pročitajte još:

Tada su iz preduzeća naglasili da građani koji uoče rupe ili bilo kakva oštećenja na kolovozu mogu poslati prijavu preduzeću, direktno putem dopisa ili elektronski preko zvaničnog mejla preduzeća, preko gradskog Sekretarijata za informisanje – Beoinfo, putem Beokom servisa, kao i posredstvom gradskih opština, ali i  JKP „Beograd put“ i Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike