Novi angažman ruskog vajara: Rukavišnjikov uređuje novi park i pravi spomenik kralju Aleksandru

20.03.2021

09:01 >> 09:07

0

Plan Grada je da Rus bude zadužen za uređenje konceptualne zelene oaze na prostoru Marine Dorćol i statue ubijenog vladara jugoslovenske kraljevine

Novi angažman ruskog vajara: Rukavišnjikov uređuje novi park i pravi spomenik kralju Aleksandru
Copyright Zgrada Termoelektrane Foto: Facebook/Goran Vesić

Ruskog vajara, koji je nedavno uradio spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, Aleksandra Rukavišnjikova čekaju novi zadaci u srpskoj prestonici – izgradnja parka i skulpture.

Naime, plan Grada je da Rus bude zadužen za uređenje konceptualnog parka na prostoru “Marine Dorćol”, u blizini nekadašnje TE “Snaga i svetlost”.

Ovaj park će biti uređen po uzoru na čuveni park Guelj u Barseloni, koji je nastao na osnovu ideja čuvenog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija.

ALeksandar Rukavišnjikov, Facebook/ Goran Vesić

Takođe, u “beogradskom Guelj parku” trebalo bi da se nađu skulpture koje će Rukavišnjikov raditi sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja.

Kako je u dvodnevnoj poseti Moskvi dogovoreno između delegacije Beograda i Ruske Federacije, budući park će zauzimati prostor od 6,6 hektara ispred TE “Snaga i svetlost”.

Tanjug/Ana Marija Đoković

– Počećemo da radimo linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a kada je u pitanju termoelektrana “Snaga i svetlost”, zajedno sa Vladom započećemo njenu rekonstrukciju kako bi tu bio premešten Muzej Nikole Tesle. Upravo ispred muzeja biće urađen park do reke u kome će biti postavljene savremene skulpture, potpuno drugačije od spomenika Stefanu Nemanji – ukazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Tanjug/Ana Marija Đoković

Zasad je nejasno da li će taj budući park koji će potpisati Rukavišnjikov biti sastavni deo linijskog parka, za koji je bio raspisan interni konkurs, a posao da ga urede dobilo je deset timova domaćih mladih arhitekata.

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću

Kralj Aleksandar Karađorđević Printscreen/YouTube

Gradski čelnici su se dogovorili sa ruskim vajarom da će on izraditi i spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji bi prema dosadašnjim planovima, trebalo da bude stacioniran na prostoru između Novog i Starog dvora.

Rukavišnjikov je napomenuo da će spomenik biti urađen tako da kralj Aleksandar bude na konju, dok će iza njega biti kolonada sa figurama vojskovođa.

On će uraditi i postament i samu skulpturu, dok je plan da figure vojskovođa rade vajar Zoran Ivanović i još jedan ruski umetnik.

Pokojni arhitekta Pališaški tvorac prvobitne ideje

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ideja da se nekadašnjem vladaru jugoslovenske kraljevine podigne obeležje u srpskoj prestonici nije nova.

Naime, krajem 2014. na podršku Grada naišla je ideja pokojnog arhitekte Milana Pališaškog i brojnih njegovih kolega koji su inicirali podizanje obeležja kraljevima Petru Prvom i Aleksandru Karađorđeviću, koje bi bilo identično onom koje je 1936. podignuto u Parizu.

Pročitajte još

Pališaški je predložio da se replika spomeničke kompozicije podigne upravo na uzvišenju između Novog i Starog dvora čime bi se tačno naspram spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu našao monument čija je centralna figura kralj Aleksandar na konju, dok mu njegov otac kralj Petar Prvi s desne strane daje mač, a s leve amove konja drži Franše d’Epere, francuski general. Ovu ideju tada je podržalo i odeljenje likovne i muzičke umetnosti SANU.

Međutim, tada je reagovao Krunski savet dinastije Obrenović, koji je oštro osudio predlog da se spomenik nađe na tom mestu, a razlog tome je što su između Starog i Novog dvora, 3. maja 1903. godine, zverski ubijeni kraljica Draga Mašin i kralj Aleksandar Obrenović.

Masakrom kraljevskog para svrgnuta je dinastija Obrenovića, a na presto je doveden Karađorđev unuk Petar Karađorđević, čime je započela vladavina dinastije Karađorđević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike