Potpis kojim je knez Pavle zapečatio svoju sudbinu: Pre 80 godina Jugoslavija je ušla u Trojni pakt

26.03.2021 | 14:13 >> 08:34

Autor: Lj. Stanković

Poznat i kao Osovinski pakt, sporazum su u Berlinu, 27. septembra 1942. godine, potpisali nacistička Nemačka, fašistička Italija i Japan, a kasnije su im pr

Copyright Vikipedia

Prvi namesnik Kraljevine Jugoslavije knez Pavle Karađorđević na današnji dan 1941. godine pristao je da potpiše Trojni pakt i uđe u savezništvo sa Nemačkom, Italijom i Japanom.

U ime Vlade Kraljevine Jugoslavije pristupanje Paktu zvanično je u Beču potpisao predsednik Vlade Dragiša Cvetković.

Ministar spoljnih poslova Trećeg rajha Joahim fon Ribentrop, povodom ulaska u Trojni pakt, uputio je tada dopis princu Pavlu.

U ime i po nalogu Nemačke Vlade imam čast saopštiti Vašoj Ekselenciji sledeće: Povodom pristupanja Jugoslavije Paktu triju sila koje je danas učinjeno, Nemačka Vlada potvrđuje svoju odluku da će uvek poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Jugoslavije.”

Međutim, u zemlji je tada vladala antinemačka struja, prvenstveno kod većinskog dela srpskog stanovništva, te je dva dana nakon potpisivanja, 27. marta, sporazum zbačen vojnim udarom i narodnim demonstracijama.

Puč je izvela grupa jugoslovenskih oficira, predvođena vazduhoplovnim generalom Borivojem Mirkovićem, uz britansku podršku, i tom prilikom dovela maloletnog kralja Petra II Karađorđevića na vlast.

Kako je Trojni pakt nastao?

Copyright Vikipedia

Trojni pakt, isto tako poznat kao Pakt tri sile ili Osovinski pakt, potpisan je u Berlinu, 27. septembra 1940. godine, a svoj potpis su dali ambasador general Saburo Kursu iz Carevine Japana, ministar spoljnih poslova Rajha Fon Ribentrop iz Nemačke i ministar spoljnih poslova Galeac Ćano iz Italije.

Time je zvanično stvoren vojni savez Sila osovine u Drugom svetskom ratu kao suprotnost silama saveznicima (Velika Britanija, Kina, SSSR i SAD) iliti Antihitlerovskoj koaliciji.

Copyright Profimedia

Sporazum je bio uperen protiv, tada još formalno neutralnih, Sjedinjenih Američkih Država – u slučaju da se umešaju u Drugi svetski rat.

Trojnom paktu pristupile su Mađarska (20. novembra 1940), Rumunija (23. novembra 1940) i Slovačka (24. novembra 1940.). Nešto kasnije, pridružila im se i Bugarska – 1. marta 1941. godine.

Preduslov mira triju država

Fašističke vlade Nemačke, Italije i Japana smatrale su kao preduslov trajnog mira da svaka nacija na svetu treba da ima prostor koji joj je potreban.

  • Član 1. Japan priznaje i poštuje vođstvo Nemačke i Italije u zavođenju novog reda u Evropi
  • Član 2. Nemačka i Italija priznaju i poštuju vođstvo Japana u zavođenju novog reda u Istočnoj Aziji
  • Član 3. Japan, Nemačka i Italija složili su se da sarađuju na svim poljima. Obavezuju se se da se pomažu svim političkim, ekonomskim i vojnim sredstvima ako jedna od tri ugovorene strane bude napadnuta od neke sile, koja se ne nalazi u evropskom ratu ili kinesko-japanskom sukobu.
Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam