Red vožnje po kovidu: Noćni prevoz ne radi, a kad će početi zavisi od - virusa

30.03.2021

07:09 >> 08:06

0

Autor: Jovana Vrećo

Dnevni javni linijski prevoz funkcioniše od 8. maja u kontinuitetu, dok je noćni išao samo od 11. juna do 19. novembra kada je - privremeno ukinut

Red vožnje po kovidu: Noćni prevoz ne radi, a kad će početi zavisi od - virusa
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Beogradskim ulicama, ni noćas kao ni prethodnih skoro pet meseci, nije prošla nijedna linija gradskog prevoza.

Takva situacija traje od 19. novembra prošle godine, a iz Sekretarijata za javni prevoz, za 24sedam, na pitanje kada će prestoničkim kolovozima proći vozilo javnog prevoza sa oznakom “N”, odgovoraju da to zavisi “isključivo od epidemiološke situacije i mera koje su na snazi u Srbiji”.

Naime, iako dnevni javni linijski prevoz funkcioniše od 8. maja u kontinuitetu, noćni prevoz je išao samo od 11. juna do 19. novembra kada je, kako su rekli iz Sekretarijata – “privremeno ukinut”.

Razlog za ukidanje, kako objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za naš portal, usledio je nakon niza obraćanja prevoznika koji su održavali linije noćnog prevoza, a koji su imali primedbe da izuzetno mali broj putnika koristi linije noćnog prevoza.

Objašnjavaju kako je tada utvrđeo da je smanjena mobilnost stanovništva, te da je prosečan broj putnika, koji je koristio polaske noćnog prevoza, bio manji od deset po polasku.

Koje linije su “najpunije”

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako dodaju, na dnevnim linijama je, od početka epidemije do danas, smanjen broj putnika, kako u vršnom periodu, odnosno “špicu”, tako i van njega.

Podsećaju da je vršeno snimanje popunjenosti vozila na terenu i praćenje podataka kroz aplikaciju vezanu za uređaje za brojanje putnika, te da je utvrđeno da prosečna popunjenost vozila na većini linija gradskog prevoza putnika ne prelazi 50 odsto kapaciteta vozila u “špicu”, dok u vanvršnom periodu popunjenost vozila ne prelazi 30 odsto kapaciteta vozila.

– U jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu samo sedam linija gradskog prevoza putnika beleži prosečnu popunjenost veću od 50 odsto – linije 18, 25 i 31 imaju prosečnu popunjenost vozila u vršnom periodu od 50 do 60 odsto, dok linije 23, 29, 37 i 95 imaju prosečnu popunjenost vozila u vršnom periodu od 60 do 70 odsto.  Vozila na prigradskim i lokalnim linijama na većini polazaka imaju popunjena mesta za sedenje, a na tri linije (493, 560 i 860) su popunjena mesta za sedenje i 15 mesta za stajanje – navode iz Sekretarijata.

Niz mera

Od početka epidemije virusa kovid 19, pa do danas, kako ističu, uveden je niz mera u vozilima i menjana organizacija javnog linijskog prevoza putnika, a sve u cilju zaštite zdravlja putnika i voznog osoblja.

– Sve mere su uvođene u skladu sa odlukama Kriznog štaba za suzbijanje epidemije izazvane virusom Covid-19 i Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda. Organizacija javnog linijskog prevoza putnika se menjala u skladu sa merama koje su na snazi, usklađivana je sa radnim vremenom svake delatnosti – objašnjavaju oni.

Pročitajte još:

Podsećaju da su na snazi i dalje određene mere.

– Mere koje su i dalje na snazi jesu obavezno nošenje zaštitne maske u vozilima, svakodnevna dezinfekcija vozila (posebno vozačke kabine, rukodržača, validatora, sedišta i dr.) za koju su prevoznicima obezbeđene dovoljne količine natrijum –hipohlorita, redovno provetravanje vozila na terminusima i okretnicima, dezinfekcija ruku za koju su obezbeđeni dozatori u zoni prvih vrata svakog vozila, kao i sva obaveštenja i uputstva vezana za prevoz u uslovima epidemije koja su istaknuta u vozilima i na stajalištima javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Beograd – kažu iz Sekretarijata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike