Andrić, Gaga i Milena, Šeki, Cune... Ko je sve sahranjen u Aleji zaslužnih građana?

08.12.2020

19:20 >> 08:01

0

Autor: Jovana Vrećo

U Aleji zaslužnih građana mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja u Srbiji, akademici SANU i počasni građani glavnog grada

Andrić, Gaga i Milena, Šeki, Cune... Ko je sve sahranjen u Aleji zaslužnih građana?
Copyright Profimedia/ATA Images/MN Press

Aleja zaslužnih građana, u kojoj će biti sahranjen i juče preminuli pevač narodne muzike Džej Ramadanovski, oformljena je na Novom groblju u Beogradu 1963. godine, kao znak poštovanja prema istaknutim pojedincima koji su svojim radom i životom obeležili epohu ove države, a naročito glavnog grada.

Među više od 800 znamenitih ličnosti koje na tom mestu počivaju su i naš nobelovac Ivo Andrić, glumačke legende Dragan Nikolić i Milena Andrić, nenadmašni fudbalski as Dragoslav Šekularac, jedan od najboljih pevača izvorne narodne muzike Predrag Cune Gojković…

Na osnovu odluke Grada Beograda, u Aleji zaslužnih građana mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja u Srbiji, akademici SANU i počasni građani glavnog grada.

Pročitajte još: 24sedam saznaje: Obdukcija je u toku, a po ovim običajima će biti sahranjen Džej Ramadanovski

Dorćol se oprašta od Džeja: Gore baklje u čast preminulog pevača (VIDEO)

Gradonačelnik Beograda ima diskrecino pravo da odluči o dodeli mesta za sahranjivanje ličnosti za koju se proceni da je dala značajan doprinos u nauci, umetnosti, kulturi i javnom životu grada i republike, a ne pripada navedenim kategorijama.

Odabir grobnog mesta vrši Uprava Novog groblja, uz konsultovanje sa porodicom preminulog.

Ko sve može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Projektant Aleje je arhitekta Svetislav Ličina. Zaslužni građani nemaju mogućnost da biraju sa kim će biti sahranjeni, ali je javnim ličnostima ostavljena mogućnost da za života traže da ne budu sahranjeni u Aleji zaslužnih građana, odnosno da u testamentu navedu gde žele večno da počivaju.

Razlika između velikana i zaslužnih građana

Dve Aleje, velikana i zaslužnih građana, razlikuju se, prvenstveno po kriterijumima za sahranjivanje u njima.

Aleja velikana, u kojoj su sahranjene mnoge znamenite ličnosti 19. i 20. veka, predstavlja skup 23 porodične grobnice i ona ne može da se širi. Za razliku od nje, Aleja zaslužnih građana predstavlja parkovski uređenu površinu.

Prve osobe sahranjene u Aleji zaslužnih građana bile su — revolucionar Risto Stefanović, sahranjen 1965, a sledeće godine i knjživenik Čedomir Minderović.

Neki su i odbili

Mnoge istaknute ličnosti ili njihove porodice, odbile su da budu sahranjene u Aleji, a neki od njih su — glumci Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković i Miodrag Petrović Čkalja, zatim general i narodni heroj Peko Dapčević, kao i književnik i akademik Dobrica Ćosić. Takođe, odbili su i naučnik i akademik Pavle Savić, reditelji Bojan Stupica, Mira Trailović i Soja Jovanović, političar i narodni heroj Cvijetin Mijatović, vajarka Ljubica Cuca Sokić, akademik Dejan Medaković, pesnik Stevan Raičković i drugi.

Među sahranjenima u Aleji, nalazi se i oni, koji su preminuli prerano. Tako je najmlađi od njih student i mladi naučnik Mihajlo Sporić (22), zatim student i muzičar Predrag Jovičić Trta (24), student i član KPJ Žarko Marinović (25), komandant naselja ORA Dragoslav Tanasijević (28) kao i član Sekretarijata SSOJ Dušan Milošević (30).

Ivo Andrić

Profimedia

Veliki srpski pisac rođen je 9. oktobra 1892. godine u selu Dolac u blizini Travnika.

Svoju karijeru započeo je kao diplomata, a u književnosti se prvo oprobao kao pesnik.

Krajem rata je objavio dve zbirke stihova u prozi, “Ex Ponto” i “Nemiri“.

Tokom Drugog svetskog rata, u slobodno vreme koje su mu okolnosti nametnule, Andrić piše svoja tri velika romana objavljena iste godine (1945): , “Travnička hronika”, “Gospođica“ i “Na Drini ćuprija“, delo za koje je dobio Nobelovu nagradu 1961. godine.

Umro je 13. marta 1975. godine, u Beogradu.

Dragan Nikolić i Milena Dravić

Facebook

Glumac Dragan Nikolić i glumačka diva Milena Dravić bili su jedan od najatraktivnijih, ali i najskladnijih parova u srpskoj kinematografiji.

Bili su u braku 44 godine, do Draganove smrti, 11. marta 2016. godine.

Milena je preminula više od dve godine posle Gagine smrti.

Sahranjeni su jedno pored drugog, u Aleji zaslužnih građana.

Dragoslav Šekularac

MN Press

Bio je izuzetno maštovit i nadaren fudbaler, kasnije i trener. Proslavio se kao istaknuti igrač Crvene zvezde i reprezentacije SFR Jugoslavije, za koju je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova.

Za, danas neverovatnih, 11 godina u Crvenoj zvezdi Šekularac je odigrao 375 utakmica i bio strelac 119 golova. Popularni Šeki, kako su ga navijači zvali, bio je druga “Zvezdina zvezda” i bio je prvi koji se pridružio legendarnom Rajku Mitiću u tom probranom društvu.

Mnogi su za njega govorili da je, verovatno, jedan od najboljih driblera u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Bio je toliko popularan da je početkom 1960-ih godina o njemu napravljen film “Šeki snima, pazi se”.

Preminuo je 5. januara 2019. godine.

Predrag Gojković Cune

Antonio Ahel/ATAImages

Bio je pevač sevdalinki, narodnih, zabavnih i starogradskih pesama.

Ostao je upamćen po izuzetno dubokom i prodornom glasu, a govorilo se da ne postoji pesma koju Cune ne može da otpeva i fantastičnim izvođenjem “pretvori” je u svoju.

Izuzetno karakterističnog glasa, svi su, na prvo slušanje preko radija, odmah znali kada on zapeva.

Najpoznatije pesme u njegovom izvođenju bile su „Stani, stani, Ibar vodo“, „Kafu mi, draga, ispeci“, „Janjičar“, „Ljubav mi srce mori“…

Preminuo je 21. jula 2017. godine.

U Aleji oko 60 bračnih parova

Sahranjivanje članova porodice odnosno supružnika zaslužnih građana, prema prvobitnim kriterijumima, nije bilo dozvoljeno. Zbog ovoga su neki zaslužni građani, poput Miloša Crnjanskog i Meše Selimovića, ostali razdvojeni od svojih supružnika, uprkos njihovim željama da počivaju zajedno.

Praksa je ipak prekinuta, pa se sada u Aleji nalazi oko 60 bračnih parova.  Među mnogima od njih, oboje supružnika su zaslužni građani poput — Ive Andrića i Milice Babić, Dragana Nikolić i Milene Dravić, Dragomira Bojanića i Ljiljane Kontić, Milana i Divne Đoković, Dobrivoja Radosavljevića i Nede Božinović, Jovana i Alenke Rančić, Božidara i Radmile Savićević i dr.

Posmrtni ostaci

Pored sahranjivanja, u Aleju su vršena i prenošenja posmrtnih ostataka zaslužnih građana sa drugih groblja, pa se tako u Aleji nalaze i ličnosti koje su preminule znatno pre otvaranja Aleje 1965. godine.

U početku su to bile ličnosti iz revolucionarnog perioda Komunističke partije Jugoslavije — Žarko Marinović, ubijen 1936, Brand Petrušev, stradao 1940, Ilija Plavev, umro 1940, Radoje Dakić, umro 1946, a kasnije i druge ličnosti, poput slikara Paje Jovanovića, političara Slobodana Jovanovića i operskog pevača Miroslava Čangalovića.

Takođe, iz Aleje su, po želji njihovih porodica, izneti posmrtni ostaci troje sahranjenih: vizantologa i akademika Georgija Ostrogorskog, narodnog heroja Stjepana Funarića i diplomate Srđe Price.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike