MOJ BEOGRAD Marko Kon: Mladost sam ostavio u čuvenoj rupi - klubu "Akademija"

25.04.2021

18:15 >> 08:37

0

Autor: Jovana Vrećo

Kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i izvođač zabavne muzike, za 24sedam, otkriva koliko za njega znači glavni grad Srbije

MOJ BEOGRAD Marko Kon: Mladost sam ostavio u čuvenoj rupi - klubu "Akademija"
Copyright ATA Images/ Antonio Ahel

Kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i izvođač zabavne muzike Marko Kon, za 24sedam, otkriva šta je za njega zaštitni znak Beograda, koja pesma mu prva padne na pamet kada pomisli na ovaj grad, ali i po čemu se to današnji Beograd razlikuje u odnosu na onaj pre 20 godina.

“Teško se odlučiti šta je jedan zaštitni znak Beograda, Tu su Pobednik, Avalski toranj, Hram Svetog Save, Spomenik Knezu Mihailu… Međutim, ja mislim da su pravi zaštitni znak ovog grada – Beograđani. Kako oni rođeni u njemu, tako i oni koji su u njega došli da ga oplemene svojim prisustvom.

Kada pomislim na ovaj grad, više pesama mi padne na pamet. Teško je izdvojiti, ali ajde: “Himna Beogradu”, Mihovila Logara, zatim “Beograde” Duška Jakšića u izvođenju Đuze Stojiljkovića, “Beograd ima balkone cvetne” Ace Koraća, tu je i “Za Beograd” Vokija Kostića, a naravno i “Beograd” Cece Ražnatović.

Mogu reći da sam mladost ostavio u čuvenoj rupi – “Akademiji”, klubu Fakulteta likovnih umetnosti.

Svakom strancu, turisti, rekao bih da na spisak “obaveznih lokacija za posetiti” prvo stavi kafane, restorane, a onda redom: Muzej Savremenih umetnosti, Zepterov muzej u Knez Mihailovoj, Narodni muzej, zatim Vojni na Kalemegdanu, ali i sam Kalemegdan… Tu su takođe i parkovi ovog grada…

Pročitajte još:

Mada, kad bolje razmislim moj predlog bi bio da se opuste i da lutaju, da upoznaju Beograd sami, jer teško je da postoji bezbednija prestonica Evrope u kojoj su ljudi toliko “ksenofilični”.

Današnji Beograd se razlikuje u odnosu na onaj od pre 20 godina, po mnogo toga – drugačiji, veći, luđi… a to je valjda prirodno, zar ne?”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike