Kako sprečiti procvat divlje gradnje u Beogradu: Na svakom ćošku niču čardaci ni na nebu ni na zemlji (FOTO)

13.05.2021

17:30 >> 18:03

0

U žiži javnosti ponovo je dospela vila u Vele Nigrinovoj ulici, ispod Beogradskog dramskog pozorišta

Kako sprečiti procvat divlje gradnje u Beogradu: Na svakom ćošku niču čardaci ni na nebu ni na zemlji (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Uprkos rigoroznim merama, bespravna gradnja je u procvatu širom Beograda, a najviše maha uzima na opštini Vračar na kojoj se brojna udruženja i stanari zajedno bore protiv bahatih investitora kako bi zaštitili svoje područje.

U žiži javnosti ponovo je dospela vila u Vele Nigrinovoj ulici, ispod Beogradskog dramskog pozorišta, koja je nadzidana pre više od 10 godina.

– Vila je nadzidana pre 10 ili 15 godina, a verovatno je i do sada legalizovana. Nisam siguran da li je inspekcija izlazila na teren povodom ovog slučaja – rekao je za 24sedam predstavnik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević.

Stanari ovog dela Vračara svaki put kada prođu pored ove građevine nađu se u čudu kada bude “kuću na kući”. Nadograđeni deo deluje kao potpuno zasebna celina u odnosu na prvobitna dva-tri sprata koje je kuća imala. Da stvar bude još gora, veći deo objekta je, privremeno ili trajno, prekriven najlonom.

– Ovaj vračarski golubarnik na elegantnoj zgradi je inovacija za svetski katalog divlje gradnje – bio je jedan od komentara stanara ovog dela grada.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj bahate, a u većini slučajeva i ilegalne nadogradnje koja svojim izgledom narušava područje u kojem je sagrađena.

Naime, čudo od svemirskog stakla investitor je sagradio na oronuloj fasadi u Ćumićevom sokačetu.

Čardak ni na nebu ni na zemlji izgrađen je i na opštini Zvezdara, gde je na krovu jedne višespratnice sagrađena kuća!

– Ako ne možeš da ih pobediš, priduži im se – komentar je Instagram profila “Malo smo nadogradili” za jedan objekat na Savskom vencu.

Podsetimo, Vračar će uskoro dobiti pet kulturno-istorijskih celina – Krunska i Smiljanićeva ulica, Kotež Neimar, Krunski venac i vračarski deo područja uz Ulicu Kneza Miloša, dok se za sledeću godinu priprema i proglašenje Istočnog Vračara kao šeste kulturno-istorijske celine.

Šta kaže Zakon?

Prošlo je pet godina od kada je Skupština Srbije usvojila Zakon o ozakonjenju objekata, sa ciljem da se omogući jeftinija i jednostavnija legalizacija nelegalno izgrađenih objekata.

Pročitajte još

Usvojenim Zakonom je tada predviđeno da taksa za objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, do 200 kvadrata 15.000, do 300 kvadrata 20.000 dinara, a preko 300 kvadrata 50.000 dinara.

Kada je reč o komercijalnim objektima, taksa do 500 kvadrata iznosiće 250.000 dinara, za objekte od 500 do 1.000 kvadrata 500.000 dinara, za one preko do 1.500 kvadrata milion dinara, a preko te kvadrature tri miliona dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike