Svi su je pamtili samo po zlu: Stambol kapija - omraženi ulaz u prestonicu pod kojim je srpski narod brutalno ubijan

19.05.2021

07:30 >> 07:50

0

Autor: Jovana Vrećo

Istorija kaže da su je početkom 18. veka sazidali Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom i Beogradom

Svi su je pamtili samo po zlu: Stambol kapija - omraženi ulaz u prestonicu pod kojim je srpski narod brutalno ubijan
Copyright Trg republike/ ATA Images, Stambol kapija/ Wikipedia

Na današnjem Trgu republike, tačnije ispred Narodnog pozorišta, pre nekoliko vekova stajala je Stambol kapija, simbol stradanja pod Osmanskim carstvom, koja je srušena 19. maja 1866. godine, po naredbi kneza Mihaila Obrenovića.

Iako je danas srce grada, Trg je u to vreme bio periferija, a jedna od četiri kapije za izlazak iz grada bila je upravo Stambol kapija (pored Save, Varoš i Vidin kapije), koja je naziv ponela po tome što se nalazila na putu koji vodi u pravcu Istanbula (Stambola).

Tri ulaza

Ulazilo se na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli.

Knez Mihailo Obrenović doneo je odluku o rušenju ove zlokobne građevine iz srca Beograda. Najpre su uništena oba krila sa strane, pa posle sredina i tvrdi svodovi i unutrašnji stubovi. U ruševinama je, kako svedoče istorijski podaci, nađeno više đuladi razne veličine i jedan bakarni ibrik pun mutne vode.

Istorija kaže da su kapiju napravili početkom 18. veka Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom i Beogradom, a legenda da ju je podigao Laudon, koji je izgradio i rov oko šireg dela prestonice nazvan – Laudonov šanac.

Vikipedia

Bila je najčvršća od svih kapija, sazidana od tesanog kamena i cigle, a imala je i prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu.

Simbol stradanja

U okolini Stambol kapije nije bio ni kuće ni dućana, nego je leti rasla ogromna travuljina. Na mračan prizor uticalo je i to što su u blizini nje Turci nabijali na kolac buntovne Srbe.

Mučenici su okretani licem upolje, ka Srbiji, da zaplaše druge, koji bi naumili da pođu njihovim stopama, to jest da ne bi ni pomislili da ustaju protiv turske sile.

Stoga je kapija bila krajnje ozloglašena među Srbima i predstavljala je simbol stradanja pod Osmanskim carstvom.

Nije jedina

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Pored Stambol kapije, postoje još dve pod tim imenom.

Druga od njih je Spoljašnja Stambol kapija, a nalazi na Kalemegdanu, u produžetku Carigradskog druma u blizini tvrđave.

Pročitajte još:

Poslednja je Unutrašnja Stambol kapija, koja je predstavljala poslednju prepreku, i prolaskom kroz nju biste ušli u grad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike