"Država prvi put pokazala da će kupovati slike": Građani bi uskoro mogli da se nadaju početku izgradnje Muzeja grada Beograda

19.05.2021

08:03

0

Ovo je prvi put od 90-te godine da se država umešala i otkupila nešto na tržištu jer ne želi da nestane njeno kulturno blago - rekao je Vesić

"Država prvi put pokazala da će kupovati slike": Građani bi uskoro mogli da se nadaju početku izgradnje Muzeja grada Beograda
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je veoma važno to što je Grad Beograd juče kupio svih 148 umetničkih dela naših poznatih slikara iz stečajne mase “Jugoeksporta” i da je to učinjeno da slike ne bi otišle van zemlje.

– Ovo je prvi put od 90-te godine da se država umešala i otkupila nešto na tržištu jer ne želi da nestane njeno kulturno blago – rekao je Vesić gostujući na TV Kurir, prenosi Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Naveo je da mu je žao što je ove godine odvojeno 12 miliona dinara za kupovinu slika, jer je želja bila da se tim novcem kupuju slike savremenih autora, ali je dodao da će Grad pokušati da rebalansom budžeta ponovo izdvoji novac.

Tanjug/Sava Radovanović

– Mislim da je važno da posle više od decenije počnemo da kupujemo slike jer to je pomoć nekim mladim slikarima, a neka od tih dela će protokom vremena postati i veoma vredna – kazao je Vesić.

On je podsetio da u Muzeju grada Beograda od 1983. godine postoji legat Jugoeksporta gde se nalazi 47 vrednih slika.

– Zato smo kupili ove slike, jer smatramo da ne treba da odu van zemlje. Da bismo to uradili prvo smo ih proglasili kulturnim dobrom i tako zaštitili od iznošenja iz zemlje bez saglasnosti Muzeja grada Beograda. Time smo obezbedili sebi pravo preče kupovine koje nam danas nije priznato i što će biti predmet tužbe – objasnio je Vesić.

Dodao je da je istovremeno doneta zabrana raspolaganja kulturnim dobrima u komercijalne svrhe, što Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nije prihvatila iako je to bila nova okolnost koja je zahtevala odlaganje licitacije.

Zgrada Jugoeksporta Printscreen/Google Maps

– Mi smo ipak uplatili depozit kao i svi ostali i učestvovali na licitaciji. Kada prodajete 148 slika za oko 85.000 evra jasno je da one vrede više i moj stav je da Jugoeksport nije bio privatno preduzeće već državno i sada tražimo način da iz svih takvih stečajeva izvučemo umetnička dela od interesa za državu – naveo Vesić, koji je zahvalio ministarki Maji Gojković i svim medijima koji su se zajednički zauzeli za očuvanje nacionalnog blaga.

Vesić je pojasnio da je zahvaljujući “jednoj gospođi” koja je nastavila da licitira cena podignuta do 29 miliona, ali je zbog toga 160.000 evra više dato iz budžeta grada.

On je dodao da će Grad Beograd tražiti da mu se vrati deo novca, jer je imao pravo preče kupovine i neće odustati sudskog spora protiv stečajne upravnice.

– Važna poruka je da je država prvi put pokazala da će kupovati slike i da će muzeji biti bogatiji. Mi ćemo ići sa izmenom Zakona o kulturnim dobrima i tražićemo da imamo pravo da izuzmemo iz stečaja ono što je kulturno dobro ovog naroda – naveo je Vesić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Najavio je da će Grad ubuduće reagovati gde god može ukoliko se u inostranstvu pojave neke slike za koje mislimo da su važne za Beograd.

– Ova zemlja i grad postaju ekonomski snažni i zato možemo sebi da priuštimo da vratimo neka umetnička dela, kao i da uložimo 25 miliona evra za izgradnju novog Muzeja grada posle 60 godina – rekao je Vesić i istakao da se uveliko radi na raspisivanju tendera za izgradnju Muzeja grada Beograda.

– On će se nalaziti u Resavskoj 40b, uređenje će trajati dve i po godine i Grad je za ovu godinu već izdvojio 12 miliona evra, a ukupno će biti potrebno 25 miliona. Muzej grada trenutno se nalazi na 14 lokacija i muzej koji budemo napravili u Resavskoj biće tri puta veći od Narodnog muzeja i imaće veličinu trećine Luvra i biće po svim standardima – objasnio je Vesić.

Dodao je da je namera da se napravi poseban depo za čuvanje umetničkih dela koja pripadaju Gradu, a u kojem će se slike i skulpture čuvati po svim standardima kako se to čini u svetu.

Pročitajte još

Vesić je naveo i kako bi kompanije mogle da se uključe i pomognu Beogradu.

– Pre nekoliko meseci postavili smo u svečanoj sali Skupštine grada sliku Nebojše Ðuranovića „Ulazak Despota Stefana Lazarevića u Beograd”, koju je kupila kompanije Energoprojekt i pokonila gradu. Pozivam i druge kompanije da to urade jer to ostaje generacijama – poručio je Vesić.

Kustos Nikola Kusovac kazao je da je bio veoma obradovan činjenicom da je Grad Beograd rešio da kupi ova dela.

– Shvatio sam iz stava Gorana Vesića da ćemo uskoro konačno dobiti Muzej grada Beograda. Mi ga sanjamo decenijama, a ovaj elan koji je pokazao hiperaktivni gospodin Vesić mi daje nadu da ćemo konačno dobiti ovaj muzej – kazao je Kusovac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike