Stigli topli dani, a mnoge javne česme u Beogradu ne rade: Građani se pitaju u čemu je problem

28.05.2021

07:00 >> 08:41

0

Autor: Jovana Vrećo

U JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, za 24sedam su rekli da su, na osnovu Programa redovnog održavanja, od 1. maja puštene u rad određene javne česme i

Stigli topli dani, a mnoge javne česme u Beogradu ne rade: Građani se pitaju u čemu je problem
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Iako su topliji dani već stigli, građani su primetili da više javnih česama širom prestonice nije pušteno u rad, pa se postavlja pitanje da li je reč o kvari ili određene i dalje nisu u funkciji zbog epidemije koronavirusa.

U JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, za 24sedam su rekli da su, na osnovu Programa redovnog održavanja, od 1. maja puštene u rad određene javne česme i gradske fontane koje su u ispravnom stanju.

Takođe, iako se mere popuštaju, na njihovom sajtu i dalje stoji spisak onih koje zbog virusa kovid 19, kako se navodi, neće biti puštene u rad u predviđenom periodu, odnosno kao što su i ranije od 1. maja do 1. oktobra.

Na 12 česama voda bezbedna za piće

U “Beogradskom vodovodu” su naglasili da se u saradnji Gradskog zavoda za javno zdravlje i Službe sanitarne kontrole vode njihovog preduzeća javne česme kontrolišu jednom mesečno, a voda za piće je standardno dobrog kvaliteta.

Upravo redovno uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje 45 uzoraka za piće u obimu osnovne fizičko-hemijske i mikrobiološke analize izvršeno je u aprilu.

Foto: 24sedam/ Jovana Vrećo

Od toga, na 12 mesta u našoj prestonici je voda bezbedna za piće. To su: Miljakovački izvor, Sveta Petka Rakovica, Topčiderska česma (leva i desna), Milošev konak, Točkić Barajevo, Higijenski zavod Grabovac, Javna česma Jajinci i Javna česma Radmilovac, Lovačka česma Beli potok, Čelamino brdo Kaluđerica i Pandurice Zaklopača.

Ispravnost izvorske vode na javnim mestima često može da bude promenljiva, iz razloga što se iz njih voda zahvata u “sirovom stanju”, tačnije bez dezinfekcije, pa se iz tog razloga preporučuje da ta voda nije za piće.

Svakako, na većim mestima u našoj prestonici gde se nalaze česme sa vodom koja nije podobna za korišćenje stoji natpis “VODA NIJE ZA PIĆE“, saoštavaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Pročitajte još:

Građani treba da budu upoznati i sa činjenicom da neki nesavesni građani skidaju ove table sa natpisom, pa je iz tog razloga potrebno da se informišete pre nego što koristite vodu sa česama u Beogradu.

Ukoliko se voda sa izvorišta nosi kući i kasnije konzumira, obavezno je da obezbedite higijenski bezbednu ambalažu, da vodu držati u frižideru i iskoristiti je u što kraćem roku.

Voda sterilna

Da nema razloga za brigu i da u pijaćoj vodi ne može biti prisutan koronavirus, pokazala su prošlogodišnja istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a upravo je to potvrdio, za 24sedam, epidemilog Radmilo Petrović.

– One su na sistemu “Vodovoda”, pa je tako i voda koju pijemo sterilna. Vrši se redovna dezinfekcija i to je bezbedno jer se putem vode ne može preneti koronavirus – kaže naš sagovornik.

Printscreen/Youtube, RTS

Ipak, kako dodaje, verovatno su te mere preduzete iz predostrožnosti, zbog kontakta.

– Moramo biti na oprezu jedino ukoliko se ne operu ruke a dodirujemo česmu, ali sama voda ne može da prenosi virus – kaže Petrović, i zaključuje da bi upravo česme trebalo pustiti kako bi ljudi imali više mesta na kojima mogu da operu ruke, pogotovo sada u letnjim danima.

Problem za bicikliste i trkače

Takođe, nepuštanje u rad javnih česama u Beogradu izazvalo je i pobunu među biciklistima, koji ih često koriste, te se oni pitaju zašto još uvek nisu u funkciji, pogotovo one koje se nalaze pored glavne rekreacione staze za bicikliste i trkače.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike