Radojičić povodom Svetskog dana zaštite životne sredine: Usvajaju se planski dokumenti za zeleni grad

05.06.2021

11:40 >> 11:31

0

Ovaj plan donosi mnogobrojne projekte iz oblasti energetske efikasnosti, unapređenja upravljanja vodama i otpadom, unapređenja urbane mobilnosti i javnog prev

Radojičić povodom Svetskog dana zaštite životne sredine: Usvajaju se planski dokumenti za zeleni grad
Copyright Beoinfo

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je održivi razvoj jedno od strateških opredeljenja grada i najavio usvajanje planskih dokumenata za zeleni grad.

– Na sledećoj sednici Skupštine grada Beograda biće usvojeno nekoliko planskih dokumenata posvećenih upravo zaštiti i unapređenju životne sredine u Beogradu, pokrivajući period za narednih 10 godina. Pred odbornicima će se naći Predlog Nacrta Akcionog plana za zeleni grad koji smo uradili u saradnji sa EBRD-om i uz pomoć Japanske vlade – rekao je Radojičić

On je objasnio da ovaj plan donosi mnogobrojne projekte iz oblasti energetske efikasnosti, unapređenja upravljanja vodama i otpadom, unapređenja urbane mobilnosti i javnog prevoza na ekološki način, ozelenjavanja i pošumljavanja, a sve u cilju boljeg kvaliteta vazduha.

Radojičić je dodao da predlog Akcionog plana za održivu klimu i energiju donosi projekte čijom realizacijom će do 2030. godine biti smanjena emisija gasova staklene bašte za 40 odsto i time će Grad Beograd dati svoj doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

24sedam/ Goran Sivački

– Pored toga, predlog Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd 2021 – 2030 sa Kratkoročnim akcionim planom u slučaju povećanog zagađenja donosi čitav niz različitih projekata – od gašenja kotlarnica, širenja gasovoda i sistema daljinskog grejanja, do unapređenja energetske efikasnosti i unapređenje sistema monitoringa kvaliteta vazduha – istakao je Radojičić.

Kako je dalje objasnio, predlog Lokalnog plana upravljanja otpadom u gradu Beogradu je izuzetno značajan dokument koji su uradili stručnjaci sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pročitajte još:

U planu se nalaze projekti koji će doprineti unapređenju primarne separacije otpada postavljanjem sudova za sakupljanje odvojenog otpada na svim gradskim opštinama, povećati stopu reciklažei ponovnog iskorišćavanja otpada, i generalno smanjiti negativan uticaj otpada na životnu sredinu.

– Svi ovi dokumenti koje smo uradili su dokaz naše posvećenosti zaštiti životne sredine. Ulaganjem u zaštitu životne sredine ulažemo i u zdravlje stanovništva, a pored toga, doprinosimo i privlačenju „zelenih“ investicija i stvaranju novih radnih mesta – rekao je Radojičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike