Odlučeno: "Guarnerius" postaje ustanova kulture Grada Beograda

09.06.2021

12:30 >> 13:44

0

U pitanju je privatni projekat Jovana Kolundžije, u tom delu grada nemamo našu dvoranu i ona će biti korisna za mnoge događaje - rekao je Vesić

Odlučeno: "Guarnerius" postaje ustanova kulture Grada Beograda
Copyright Facebook/Guarnerius Centar Lepih Umetnosti

Obrazlažući informaciju o inicijativi da se vršenje osnivačkih prava nad Ustanovom kulture “Gvarnerius” prenese sa Jovana Kolundžije na Grad Beograd, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas na sednici Skupštine grada da je u pitanju veoma lepa dvorana, te da je dogovor da je Grad preuzme i pomogne da se ona očuva.

– U pitanju je privatni projekat Jovana Kolundžije, u tom delu grada nemamo našu dvoranu i ona će biti korisna za mnoge događaje. Jovan će pokloniti Gradu violine koje čuva, a to je predivna kolekcija. Ovo je dobar način da Grad sačuva neke projekte iz kulture koji su krenuli kao privatni. Naime, taj prostor je uvek pripadao Gradu, a Jovan je plaćao kiriju za korišćenje prostora – pojasnio je Vesić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da je „Gvarnerius” prva privatna i nedobitna institucija u Srbiji koja je otvorena u oktobru 2001. godine. U tom prostoru je organizovano više od 1.000 umetničkih projekata, koncerata, festivala, izložbi, majstorskih radionica, promocija, predavanja, književnih večeei i predstava, naveo je Karl.

Pročitajte još:

– Centar lepih umetnosti „Gvarnerius” je ustanova kulture od nacionalnog značaja, čiji je osnivač Jovan Kolundžija. On je dotadašnje skladište od 308 metara kvadratnih preuredio i osposobio za rad. Pored toga, Kolundžija je kupio i osposobio dodatni prostor od 121 metra kvadratnog i ponudio ga na održavanje Gradu Beogradu – rekao je Karl.

On je istakao da će Grad Beograd po preuzimanju osnivačkih prava donirati „Gvarneriusu” sredstva od 1.225.000 dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike