Umesto parka, školskog terena i stadiona niču stanovi: Sumanuta gradnja digla na noge stanare Karaburme

11.06.2021

17:45 >> 18:55

0

Stanari ovog dela Beograda pokrenuli su i peticiju, koju je do sada potpisalo više od 3.000 ljudi

Umesto parka, školskog terena i stadiona niču stanovi: Sumanuta gradnja digla na noge stanare Karaburme
Copyright Privatna arhiva

Deo stanara beogradskog naselja Karaburma proteklih nekoliko dana protestuje zbog najavljene gradnje stambenog kompleksa i nove saobraćajnice koja bi uništila Park prijateljstva Srbije i Grčke, deo školske ograde i košarkaški teren, kao i stadion FK Beograd.

Povodom toga, stanari ovog dela Beograda pokrenuli su i peticiju, koju je do sada potpisalo više od 3.000 ljudi.

Nacrt urbanističkog plana kojim je predviđena gradnja nove ulice na Karaburmi, Privatna arhiva

Inicijator peticije Maja Lilić za 24sedam kaže da nacrt plana za ovu izgradnju postoji već nekoliko godina, kao i da bi saobraćajnica Nova 3 išla paralelno sa Ulicom Marijane Gregoran.

– Na javnom uvidu neko od stanara je video da je u planu da se izgradi kompleks na mestu stadiona FK Beograd, kao i nova ulica koja bi trebalo da prolazi kroz košarkaški teren OŠ “Jovan Popović”, deo dvorišta vrtića “Boško Buha”, nekadašnji bioskop “Slavica” i Park prijateljstva Srbije i Grčke – pojašnjava ona.

Kako navodi, majstori su prošle nedelje “izašli na teren” i roze sprejom obeležili drveće u parku koje će biti posečeno, kao i mesta na trotoaru, u Juhorskoj ulici, kuda će se protezati nova saobraćajnica.

Ona dodaje da su, pored stanara Karaburme, peticiju potpisali i brojni nastavnici OŠ “Jovan Popović”.

Upitna sudbina stadiona FK Beograd

Printscreen/Google Maps

Direktor FK Beograd Đorđe Vlajić potvrdio je za 24sedam da je sudbina stadiona upitna zbog izgradnje saobraćajnice Nova 3 i stambenog kompleksa.

– Plan za taj stambeni kompleks postoji još od 2007. godine. Međutim, nije realizovan jer je 2009. donesena uredba da ne može da se menja namena sportskih terena. Projekat je ponovo pokrenut nedavno, a majstori su već obeležili parking stadiona, na čijem mestu će da prolazi nova ulica – objašnjava Vlajić.

On napominje da bi Nova 3 “uzela” ceo parking, koji se nalazi na dva metra od kluba, kao i da je u planu da budesrušen ceo stadion.

Kako kaže, on nije za to da se ruši stadion, jer u fudbalskom klubu svakog dana trenira između 200 i 300 dece.

– Mi se borimo za to da sačuvamo ovaj deo Karaburme, jer je, pored stadiona, ugrožen i dečji park, kao i košarkaški teren osnovne škole – zaključio je Vlajić.

“Škola nema nadležnost”

OŠ “Jovan Popović”, Printscreen/Google Maps

Ivan Đilerdžić, direktor Osnovne škole “Jovan Popović”, za 24sedam je rekao da je na adresu ove obrazovne ustanove stiglo obaveštenje od Grad Beograda i Direkcije za građevinsko zemljište o izgradnji saobraćajnice Nova 3, zbog koje bi trebalo da bude srušena ograda škole, ali i košarkaški teren.

– Da li će radovi početi i kada, mi kao škola ne znamo. Takođe, nemamo nadležnost, jer smo vlasništvo Grada Beograda, tako da ne možemo da utičemo na radove – naveo je Đilerdžić.

Pročitajte još

U dopisu koji je škola dobila, a koji je okačen na njihovom zvaničnom sajtu, piše da su Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište ugovorili radove sa izvođačem “AR Gradnja” na izgradnji saobraćajnice Nova 3 na Karaburmi.

– S obzirom na to da jednim delom saobraćajnica, u skladu sa planom i odobrenom tehničkom dokumentacijom, ulazi u deo dvorišta škole i deo školskog sportskog terena, obaveštavamo vas da ćemo u skladu sa dogovorom sa vama ukloniti vašu školsku ogradu kako bi krenuli sa izvođenjem radova – navodi se u obaveštenju Grada Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike