Deca Beograda - Novak Đoković: Prvi reket sveta osvojio istorijski Rolan Garos

20.06.2021

17:30 >> 21:41

0

Ovim trijumfom Novak je postao prvi teniser u Open eri koji je najmanje dva puta osvajao svaki od četiri grend slema

Deca Beograda - Novak Đoković: Prvi reket sveta osvojio istorijski Rolan Garos
Copyright Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nedavno je pobedio u jednom od najvažnijih mečeva u dosadašnjoj karijeri.

Naime, on se kao podigao kao Feniks protiv Grka Stefanosa Cicipasa i u finalu Rolan Garosa pobedio 3:2.

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia)

Ovim trijumfom Novak je postao prvi teniser u Open eri koji je najmanje dva puta osvajao svaki od četiri grend slema, i u isto vreme prišao najvećim rivalima Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru na samo trofej zaostatka na najvažnijim turnirima na Turu.

Prvi put posle 17 godina finale Rolan Garosa je završeno u pet setova, a zanimljivo je da je i 2004. godine, u duelu dva Argentinca Gaston Gaudio slavio protiv Giljerma Korije iako je gubio 2:0.

Istorijski broj 1

Novak Đoković Profimedia

Đoković je u martu ove godine zakoračio u svoju 311. nedelju na prvom mestu ATP liste i na taj način srušio rekord Rodžera Federara, koji ostaje na 310.

Đokoviću je ovo peti mandat na prvom mestu u koji je ušao u februaru prošle godine tako što je preskočio Rafaela Nadala, a prvi put je na čelo ATP liste došao 4. jula 2011. godine.

Tanjug/AP /Alessandra Tarantino

Novak je tada ima 24 godine i 43 dana, da bi od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016. proveo svoje 122 najbolje sedmice na prvom mestu. Zatim je od 5. novembra 2018. do 3. novembra 2019. takođe bio na prvom mestu, nakratko je “sišao”, ali se 3. februara 2020. ponovo vratio.

Pročitajte još

– Sad kada sam postao istorijski broj jedan, odahnuo sam. Moći ću sada uglavnom da se fokusiran na Grend slemove – prenosi AFP reči Đokovića.

Novak je u TOP 100 ušao u julu 2005, samo nekoliko nedelja nakon što je Nadal osvojio svoj prvi Rolan Garos. U junu 2006. je ušao u TOP 50, da bi u oktobru iste godine bio među TOP 20.

U martu 2007. Đoković je prvi put ušao među TOP 10 igrača sveta, da bi dan nakon trijumfa nad Nadalom na Vimbldonu 2014. postao prvi reket sveta.

Privatni život

Novak i Jelena Đoković, Profimedia

Novak Đoković je rođen 22. maja 1987. u Beogradu, a prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Mladom Novaku je uzor među teniserima bio Pit Sampras. Sa 12 godina počeo je da pohađa minhensku tenisku akademiju Nikole Pilića.

Pored maternjeg, srpskog jezika, Đoković govori engleski, a služi se i nemačkim, italijanskim i francuskim.

U braku je sa Jelenom, s kojom je 2014. dobio sina Stefana, a 2017. ćerku Taru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike