Podsećanje na strašno mučenje: Zašto je ideja o spomeniku Ejmi Vajnhaus na Kalemegdanu na udaru kritičara

06.07.2021

20:20 >> 08:34

0

Ako ćemo imati uspomenu na veliku pevačicu koja je postojala, onda njen spomenik treba da postoji u okviru nekog kompleksa - kaže za 24sedam rok kritičar Pe

Podsećanje na strašno mučenje: Zašto je ideja o spomeniku Ejmi Vajnhaus na Kalemegdanu na udaru kritičara
Ejmi Vajnhaus, Profimedia

Beogradsku javnost prethodnih dana uzdrmala je vest da će Grad raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika pokojnoj muzičkoj zvezdi Ejmi Vajnhaus u Donjem gradu Beogradske tvrđave, gde je održala poslednji koncert, a istaknuti kulturni poslenici izričito su protiv ove ideje.

Petar Popović, Tanjug/Dragan Kujundžić

Rok kritičar i muzički novinar Petar Popović za 24sedam kaže da Ejmi Vajnhaus ne bi trebalo da dobije spomenik na Kalemegdanu, jer kako kaže, ona na tom mestu nije pevala, nego se 70 minuta mučila.

– Da Beograd ima neko mesto gde se čuvaju uspomene na najveće ljude koji su ikad svirali ili obogatili muzičku kulturu glavnog grada, onda mislim da bi i Ejmi trebala da tu ima svoje mesto kao jedna od pevačica koje su obeležile kraj 20. i početak 21. veka. Ali, ta ideja da joj se napravi spomenik na mestu gde nije pevala, jedan je od dokaza razmišljanja gradskih čelnika kako bi Beograd trebalo da izgleda – smatra Popović.

Ejmi Vajnhaus, Profimedia

On ističe da njen poslednji koncert predstavlja antipropagandu svega što je Ejmi u svom životu postigla i način kako je svojim pesmama obogatila svetsku muzičku scenu.

– Prema tome, ako ćemo imati uspomenu na veliku pevačicu koja je postojala, onda njen spomenik treba da postoji u okviru nekog kompleksa – izričit je bio naš sagovornik.

Milena Dragičević-Šoštarić, Printscreen/YouTube

Njegovo mišljenje deli i redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti, koja kaže da bi volela, prvenstveno, da čuje razloge za podizanje spomenika pokojnoj svetskoj muzičkoj zvezdi.

– To je vrlo delikatna i neprijatna situacija, imajući u vidu, nažalost, da Beograd nije bio dostojan prema njoj. Na Kalemegdanu je održala svoj poslednji koncert, zbog čega mi je degutantno da Grad njoj podiže spomenik. Spomenik bi bio podsećanje na nešto što, nažalost, nije bilo lepo u njenoj karijeri, ali i na krivicu muzičkih menadžera koji teraju pevače da imaju što više koncerata, bez obzira da li su oni u psihičkom stanju ili ne – pojašnjava za 24sedam Dragičević-Šašić.

Profimedia

U tom smislu, kako ona dodaje, odgovornost je i na Beogradu i njegovim menadžerima koji su organizovali taj koncert.

– Nažalost, kultura sećanja u Srbiji, Makedoniji i drugim zemljama Balkana svela se na spomenike – zaključuje redovna profesorka na FDU.

Šta kažu građani

Reporteri 24sedam obišli su danas Kalemegdan gde su popričali sa građanima o tome šta misle o ideji da se na mestu gde je poslednji put održala koncert podigne spomenik muzičarki Ejmi Vajhaus.

Pročitajte još

– Čula sam da Grad raspisuje konkurs za idejno rešenje spomenika. Nisam za to. Igrom puke sudbine desilo se da je njen poslednji koncert bio baš u Beogradu. Ne znam šta tu treba veličati. Koncert je bio tužan, a njeno stanje teško za gledati – rekla je za 24sedam jedna sugrađanka.

Ostali Beograđani koje smo anketirali nisu ni znali da postoji ideja da se pevačici podigne spomenik, pa nisu ni imali šta da komentarišu.

Tragična smrt muzičarke

Poslednji nastup Ejmi Vajnhaus imala je u Beogradu u junu 2011. Haotični set na kojem je mrmljala tekstove pesama i zaboravila imena članova benda vodio je do otkazivanja evropske turneje i bio je naznaka tragedije koja će uslediti.

Naime, pronađena je mrtva 23. jula 2011. u svom stanu u Londonu. Umrla je od trovanja alkoholom, a napustivši ovaj svet u 27. godini pridružila se “Klubu 27” – grupi izuzetno talentovanih i uticajnih rok muzičara koji su umrli sa 27 – Brajan Džons, Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison, Kurt Kobejn i drugi.

Ejmi Vajnhaus osvojila je publiku, ali i muzičke kritičare, širom sveta svojom autentičnom pojavom, karakterističnim glasom i neverovatnim talentom, ali pre svega iskrenošću koja je retko prisutna u današnjoj muzičkoj industriji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi