Gradska sekretarka: Stambeno je zbrinuto 15 izbegličkih porodica

30.12.2020

12:29

0

Sekretarijat je redovno obilazio neformalne kolektivne centre gde borave i izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i pomagao im u ostvarivanju n

Gradska sekretarka: Stambeno je zbrinuto 15 izbegličkih porodica
Copyright Nataša Stanisavljević Tanjug/Tara Radovanović

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas potpisivanju ugovora sa 15 izbegličkih porodica koje su od Grada Beograda dobile sredstva za kupovinu seoskih kuća, kao i dodatna sredstva za kupovinu građevinskog materijala ili kućnih aparata.

Stanisavljević je podsetila da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda, u okviru Regionalnog stambenog programa, a u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinicom za upravljanje projektima u javnom sektoru, početkom novembra objavio konačnu listu reda prvenstva o rešavanju stambenih potreba kroz kupovinu seoskih kuća i dodelu paketa pomoći.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

– Zajedno sa pomenutim institucijama, Grad će zbrinuti i preostalih pet porodica koje su se nalazile „ispod crte” na listi. Grad je za navedenu namenu odobrio sredstva u iznosu od 9.500 evra, u dinarskoj protivvrednosti, po domaćinstvu, kao i 1.500 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za dodatnu pomoć u vidu paketa građevinskog materijala ili kućnih aparata i nameštaja, kako bi se predmetne nekretnine obnovile ili adaptirale za upotrebu – rekla je Stanisavljević.

Ona je istakla da, uprkos pandemiji, Sekretarijat za socijalnu zaštitu kontinuirano nastoji da pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva, pa su se među zbrinutim korisnicima našle i samohrane majke, višečlane porodice, porodice koje su izgubile nekog od svojih članova u prethodnom periodu.

– Sekretarijat je redovno obilazio neformalne kolektivne centre gde borave i izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i pomagao im u ostvarivanju njihovih prava kod centara za socijalni rad i ostalih institucija. U prethodnom periodu podeljeno je više od 200 paketa pomoći sa najneophodnijim namirnicama. U cilju unapređenja položaja i kvaliteta života građana Beograda, Sekretarijat za socijalnu zaštitu će i dalje nastaviti da raspisivanjem javnih poziva ostvaruje intenzivnu saradnju sa civilnim sektorom i ostalim državnim organima u cilju stambenog zbrinjavanja izbeglih porodica i ostalih ugroženih kategorija stanovništva – dodala je Stanisavljevićeva.

Pročitajte još

Prema njenim rečima, Sekretarijat je od 2014. do 2019. godine zbrinuo ukupno 227 interno raseljenih porodica i 956 izbegličkih porodica.

– Dodelom paketa građevinskog materijala i otkupom seoskih kuća sa okućnicom još 32 porodice izbeglica i 34 porodice interno raseljenih lica su zbrinute tokom 2020. godine. Sekretarijat za socijalnu zaštitu će nastaviti da raspisivanjem javnih konkursa pruža pomoć i podršku onima kojima je najpotrebnija – zaključila je Stanisavljević, koja je jednoj od porodica koje su danas potpisale ugovor uručila i prigodne novogodišnje paketiće za najmlađe članove porodice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike