Počela akcija "Zelenila": Od danas seča suvih grana i stabala na Kalemegdanu

13.07.2021

07:13 >> 07:14

0

Radovi koji se izvode predviđeni su Programom redovnog održavanja zelenih površina

Počela akcija "Zelenila": Od danas seča suvih grana i stabala na Kalemegdanu
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Ekipe Zelenila Beograd danas će početi seču suvih grana i stabala u parku Kalemegdan.

– Stabla se uklanjaju, jer su suva sa vidljivim fitopatološkim i entomološkim oštećenjima, kao i vidljivom truleži, a s obzirom na to da se nalaze u blizini dečjih igrališta i pešačkih staza u jednom od najposećenijih parkova u gradu, predstavljaju rizik po prolaznike i okolinu – navodi se u saopštenju Zelenila.

Pročitajte još

Radovi se izvode u okviru sprovođenja mera nege na stablima, koji su predviđeni Programom redovnog održavanja zelenih površina.

Intervencija se radi u skladu sa Odlukom o uređenju i održavanju parkova zelenih i rekreacionih površina po kojoj je “Zelenilo Beograd” dužno da sa javne zelene površine uklanja stabla ili delove stabala koja su suva, obolela, fiziološki prezrela, sa aspekta bezbednosti kritična (stabla u procesu izvaljivanja, rizično nagnuta, visoko izrasle krošnje…), oštećena od elementarnih nepogoda, saobraćajnog udesa, kao i da primenjuju redovne mere nege.

U saopštenju se navodi da je na jesen planirana sadnja novih sadnica visokodekorativnih srednjih i visokih lišćara koje će zameniti isečena suva stabla.

“Zelenilo Beograd” je u protekle tri godine u Kalemegdanskom parku posadilo više od 150 novih sadnica visokog kvaliteta.

Pročitajte još

– Stalnom sadnjom dekorativnih stabala obogaćujemo biljni fond, kao i kolorit u Kalemegdanskom parku – navodi se saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike