Oaza na "izdisaju": Polomljene prskalice kod Hrama Svetog Save, travu dve nedelje ne zalivaju (FOTO)

13.07.2021

17:30 >> 19:21

0

Građani koji žive na Vračaru požalili su se da se zelena površina oko Svetosavskog platoa nedeljama unazad ne osvežava vodom

Oaza na "izdisaju": Polomljene prskalice kod Hrama Svetog Save, travu dve nedelje ne zalivaju (FOTO)
Copyright 24sedam/Lj. S.

Požutela trava, cveće na “izdisaju” i uništene prskalice slika su nekada najlepše i najbogatije zelene oaze u Beogradu – parka kod Hrama Svetog Save.

Građani koji živeo oko Hrama Svetog Save požalili su se da se zelena površina oko platoa nedeljama unazad ne zaliva, jer su, kako tvrde, prskalice polomljene.

Pročitajte još

Prema rečima jednog Vračarca, prskalice su polomili radnici firme “RAS Inženjering”, koji, kako on ističe, planiraju da izbetoniraju celu površinu oko Hrama Svetog Save.

– Prskalice ne rade već dve nedelje. Iz “Zelenila” sam dobio informaciju da su pre neki dan na ovim visokim temperaturama sadili cveće, iako se park ne zaliva. To isto cveće će danas verovatno propasti, jer mu je potrebna voda – kaže jedan Vračarac za 24sedam.

Polomljene prskalice oko Hrama Svetog Save, 24sedam/Lj. S.

Najavljena rekonstrukcija platoa ispred Hrama Svetog Save podigla je stanare Vračara na noge jer je, kako oni tvrde, planom predviđeno uništavanje javne zelene površine, drveća i rastinja, kao i pretvaranje parka ispred Hrama u “popločani trg”.

“Zelenilo”: Traži se alternativno rešenje

Požutela trava oko Svetosavskog platoa, 24sedam/Lj. S.

Povodom ovog slučaja JKP “Zelenilo-Beograd” istaklo je za 24sedam da se trenutno traži alternativno rešenje, ali uniformno za ceo park, kako bi se sistem osposobio za zalivanje u narednom periodu.

– Zbog radova koji se izvode na sanaciji platoa ispred Hrama Svetog Save, na površini koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a zbog plitko postavljenih cevi za zalivanje, uz samu temeljnu gredu klupa koje se skidaju u toku radova na sanaciji ploča, došlo je do oštećenja dela sistema za zalivanje. To je proizvelo da se deo mreže sistema za automatsko zalivanje zelenih površina isključi – potvrdili su za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

U “Zelenilu” su pojasnili da je travnjak ispred Hrama, zbog ekstremno visokih temperatura i nedovoljno padavina “požuteo”.

– Ovo se događa u toku leta na mnogim zelenim površinama u gradu, na primer u stambenim naseljima, gde inače ne postoji mogućnost zalivanja travnjaka pre svega iz ekonomskih, a potom i praktičnih razloga. Na tim površinama trava u sušnom periodu požuti i obnovi se čim padne dovoljna količina kiše. Zbog toga trava u vlažnom periodu buja, dok u sušnom nema mogućnost za brz rast – naveli su oni.

Pročitajte još

Iz komunalnog preduzeća za 24sedam su istakli da će se trava obnoviti čim naiđu dani sa većom količinom padavina, kao i da sušni period neće u velikoj meri uticati na opstanak trave.

– Imajući u vidu značaj predmetne površine i činjenicu da se radi o jednom od centralnih gradskih parkova, naše preduzeće će, ukoliko se travni pokrivač na površini oko Hrama Svetog Save ne bude regenerisao prirodnim putem u dovoljnoj meri, izvršiti podsejavanje travnjaka semenom, kada budu povoljni uslovi za to – zaključili su u “Zelenilu”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike