Komšija je najveći rod: Kako stanari Vojvode Vlahovića naselje iz pakla pretvaraju u mesto za bolji život

15.07.2021

07:30 >> 10:33

0

Kako je predstavnik Udruženja građana Moje naselje Marko Mladenović objasnio za 24sedam, želja stanara ovog naselja jeste da se ono urbanistički sredi

Komšija je najveći rod: Kako stanari Vojvode Vlahovića naselje iz pakla pretvaraju u mesto za bolji život
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Da je sve moguće kada su komšije složne najviše pokazuju stanari naselja Vojvode Vlahović, koji su od početka 2021. sproveli čak četiri velike akcije čišćenja, posadili 50 sadnica belog jasena, postavili klupe za sedenje, ali i uspeli da dobiju obećanje od gradskih čelnika da će u njihovom komšiluku biti izgrađena škola za 2.000 dece.

Prema rečima predstavnika Udruženja građana “Moje naselje” Marka Mladenovića, većinu akcija koje su sprovodili bile su u saradnji sa radnicima JKP “Zelenilo-Beograd”, JKP “Gradska čistoća” i opštinama Zvezdara i Voždovac.

Pročitajte još

– Od početka godine udruženje je sprovelo niz aktivnosti poput uklanjanja deponije, košenja zelenih površina, sadnje 50 sadnica belog jasena u saradnji sa UG “Posadi svoj hlad”. Takođe, postavili smo i klupe za sedenje u glavnoj ulici, a zahvaljujući opštini Zvezdara i “Zelenilu” – rekao je za 24sedam Mladenović.

Gradski čelnici obećali školu

Profimedia

Da građani brinu o mališanima i njihovom pristupačnijem obrazovanju, govori i činjenica da su stanari ovog naselja uspeli da postignu dogovor o izgradnji škole za 2.000 dece, koja bi trebalo da se sagradi do početka školske 23/24 godine.

– Pre 18 meseci predstavnicima Grada predata je peticija sa više od 5.000 potpisa, u kojoj se traži hitna izgradnja škole i vrtića za naselje koje već sada ima više od 2.000 dece, i koje čini najmlađe naselje u Beogradu. Naselje godišnje bude bogatije za oko 200 mališana, a trenutno u vrtićima ima više od 800 dece – ističe Mladenović.

Marko Mladenović Printscreen/YouTube

On objašnjava da odlazak do najbliže škole predstavlja problem, jer je ista udaljena više od tri kilometara od naselja i dolazak do nje predstavlja izazov sa menjanjem dva autobusa.

– Prvi je minibus koji ne može da primi svu decu, tako da se veliki broj mališana spušta peške do okretnice autobusa linije 18 nebezbednim putem bez trotoara – rekao je on.

Takođe, u saradnji sa JKP “Gradska čistoća” i opštinom Zvezdara obezbeđen je i prostor gde će radnici imati svoj punkt, tako da će ovo naselje uskoro dobiti svoje ulične čistače, koje nikada do sada nisu imali, a “Čistoća” je krenula sa uređenjem i promenom svih kontejnera u naselju.

Sakupljeno više od 200 kubika otpada

Privatna arhiva

Stanari naselja Vojvode Vlahović su od početka 2021. sproveli četiri akcije čišćenja, od čega je najmasovnija organizovana povodom dve godine postojanja UG “Moje naselje”, a u kojoj je učestvovalo oko 250 komšija.

– Sem akcija na lokalu, učestvovali smo i organizovali dve akcije u Ripnju, u Braće Jerkoviću i drugim delovima Voždovca. Tokom tih akcija sakupljeno je preko 200 kubika otpada – navodi Mladenović.

Dva autobusa na 17 minuta

Kada je reč o autobuskoj liniji 26L koja ide kroz naselje, predstavnik udruženja građana kaže da je prvi veliki pomak napravljen tek prošle godine, i to zahvaljujući opštini Zvezdara.

Pročitajte još

– Umesto jednog autobusa na svakih 15 minuta, sada dva vozila saobraćaju na svakih 17 minuta, a od pre par nedelja pojačan je i režim tako da umesto na svakih 30 minuta sada vikendom jedan autobus vozi na svakih 17 minuta – objašnjava naš sagovornik.

On ističe da infrastruktura naselja ne dozvoljava dodatna pojačanja vozila niti veće autobuse, te će se izgradnjom davno planirane saobraćajnice GP1 Nova Kumodraška stvoriti uslovi uvođenja normalnog autobusa.

Želja – zdrava urbanizacija naselja

24sedam/ Katarina Mihajlović

Kako je Mladenović objasnio za 24sedam, želja stanara ovog naselja jeste da se ono urbanistički sredi i da bude opremljeno nekim osnovnim sadržajima.

– Želja jeste da se urbanizacija sprovodi na korist građana a ne investitora, da dobijemo nove zelene i javne površine. Želimo zeleno ekološko naselje sa omladinom koja ima sve uslove za dalji razvoj i roditelje koji će moći sve sadržaje da obave u naselju i to administrativne u nekim isturenim uslužnim centrima za građane, jednom rečju želimo zdravu urbanizaciju naselja na korist građana – zaključio je Mladenović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike