Tradicionalna Spasovdanska litija u Beogradu: Okupilo se nekoliko stotina ljudi, predvodi je patrijarh Porfirije (FOTO/VIDEO)

13.06.2024

19:38 >> 21:26

0

Autor: 24sedam

Časni krst na litiji nosi najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente

Tradicionalna Spasovdanska litija u Beogradu: Okupilo se nekoliko stotina ljudi, predvodi je patrijarh Porfirije (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas na svečanoj Spasovdanskoj liturgiji u Hramu Svetog Save da je danas dan spasenja, slave i radosti i praznik našeg večnog spasenja.

"Događaj kada je spasitelj naš gospodin Isus Hrist jednom zasvagda premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane Oca nebeskog na mesto koje toj prirodi ljudskoj pripada", rekao je Porfirije.

Dodao je da to znaju "i naši sveti Nemanjići", koji su najveće svetinje i zadužbine posvetili upravo Spasovdanu.

"Dobro nam došao sveti naš Oče Justine, dobro nam došao u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan.Svi se mi neizmerno radujemo", rekao je Porfirije.

Današnja vremena, dodao je, nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je on živeo.

"I danas tvoja blagovest, reč jednako ima snagu i značaj i na isti način kao nekada zvuči i danas, i jednako je lek na ranu ludsku žednu istine, pravde i Boga", rekao je Porfirije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 
Tanjug/Strahinja Aćimović
 
Tanjug/Strahinja Aćimović
 
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Litija je počela sa kivotom sa svetim moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Znamenje, koju predvodi patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja.

Litija je krenula od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 



Časni krst nosi najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

 

 

Slavska litija će zatim, preko Bulevara oslobođenja doći do Hrama Svetog Save, gde će posle patrijarhove besede biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

Prisutni su predstavnici državnih i gradskih vlasti, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, raznih rodova Vojske Srbije i Policije, kao i brojni građani.


Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Justina Ćelijskog, rođenog pre 130 godina, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih moštiju. Svetitelj, otac Justin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku.

Povodom Spasovdana Beograd je posetio i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj, koji je u liturgiji sasluživao patrijarhu Porfiriju.
 

Spasovdan - praznik koji simbolizuje uzdizanje grada iz pepela 

Kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine proglasio Beograd prestonicom, u znak obnove i napretka, grad je odabrao Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan za svoju slavu.

Ovaj starozavetni praznik simbolizuje uzdizanje grada iz pepela, neuništivu nadu i veru u budućnost.

Spasovdan odražava duševnu i moralnu snagu naroda, prekaljenog slavnom prošlošću, postojanog u sadašnjosti i ponositog pred budućnošću.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike