Šta se krije iza zvučnih semafora u Beogradu: Nisu neophodni samo slepima i slabovidima, imaju još jednu namenu

18.04.2024

16:48

0

Đorđević je istakao da je potrebno da zvučna signalizacija bude obavezna prilikom adaptacije svake ulice, pa bi na taj način svaka raskrsnica u gradu imala ovakav semafor

Šta se krije iza zvučnih semafora u Beogradu: Nisu neophodni samo slepima i slabovidima, imaju još jednu namenu
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Semafori sa zvučnom signalizacijim značajni su za osobe sa oštećenim vidom, ali i za ostale građane posebno u vremenu kada je većina ljudi zauzeta gledanjem u svoje telefone, rekao je Nikola Đorđević predstavnik Gradske organizacije slepih i slabovidih Beograda.

- Zvučni signal postaje važna opomena za pešake da mogu bezbedno preći ulicu. Međutim, postavljanje novih zvučnih sistema na semaforima često izaziva nezadovoljstvo građana. Mnogi od njih, suočeni s novim, konstantnim zvukom, reaguju iz revolta, ponekad čak i uništavajući ove sisteme - objašnjava Đorđević za Telegraf.

Ipak, kako kaže, grad se trudi da održava ove sisteme kao i svaki drugi deo signalizacije.

Foto:24sedam
 

 

- Gradska organizacija slepih i slabovidih Beograda aktivno šalje želje svojih članova Sekretarijatu za saobraćaj kako bi se prioriteti osoba sa invaliditetom uzimali u obzir prilikom planiranja i postavljanja signalizacije - objasnio je.

Đorđević je istakao da je potrebno da zvučna signalizacija bude obavezna prilikom adaptacije svake ulice, pa bi na taj način svaka raskrsnica u gradu imala ovakav semafor.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Logično, zvučna signalizacija značajna i za bezbednost u saobraćaju, jer mnoge od nas opominje da je vreme da ostavimo telefon po strani, a slepim i slabovidim najavljuje da mogu bezbedno da se kreću preko ulice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike